Trellide taga on ta olnud juba kuritöö sooritamisest saadik augustis, mil Nykänen pussitas suvekodus Nokia lähedal ühise joomapeo finaalis 59-aastast meest, kes oli olnud suvilas aknaid parandamas. Nykänen ise ei mäletavat toimunust midagi, mis on ka usutav, sest kuriteopaika saabunud politsei mõõtis tal 3,4-promillise joobe.

“Kui Matti on heas tujus, siis on ta maailma meeldivaim ja viisakaim inimene. Kui ta aga on jooma kukkunud ja pahas tujus, siis on parem olla temast suurem ja tugevam, sest ta võib sulle iga kell kallale karata,” tõdes usutluses infoagentuurile AFP Egon Theiner, kes on kirjutanud Nykänenist elulooraamatu.

Kangelasest luuseriks

“Teist sellist suusahüppajat nagu Matti Nykänen ei tule. Ta oli tõesti väljapaistev ja praegused suusahüppajad temaga võrdlust välja ei kannata,” polnud biograaf kiidusõnadega kitsi.

Nykänen valitses tõesti suusahüppeid 1980. aastail, võites neli olümpiakulda, kuus maailmameistritiitlit ja neljal korral maailma karikavõistlused. Kuid miskipärast on kunagine võidumees edaspidi peaaegu kõiges luuseriks osutunud.

17. juulil 1963. aastal Jyväskyläs sündinud Matti lapsepõlvgi oli pehmelt öeldes keerukas ja raskesti läks ka koolis, kus teda väikese kasvu tõttu Matti-hiireks kutsuti. Ta olevat väidetavalt osalenud mõnes sissemurdmises ja teinud muid koerustükke, kuid ühel hetkel suutis siiski oma energiat rakendada sportimise vallas.

Nüüdseks on Nykäneni joomatuurid, mürgeldamised ja seiklused naistega samavõrd

legendaarsed kui tema kunagised pikad hüpped. Ta on olnud abielus viiel korral nelja naisega, see tähendab, et oma praeguse naise Mervi Tapolaga on ta abielus teist korda.

Mervi oli kohal ka karistuse toonud pussitamise ajal, kuid magas selle joobnult maha. Pussitamise ajendiks oli Nykäneni allajäämine sõrmkoogu vedamises.