Selleks, et Taanis elavaid muulasi sõjaväkke meelitada, töötab Kaitsevägede ülemjuhatus välja uut määrustikku, mille kohaselt sõduritele luuakse võrdsed tingimused usutalituste täitmisel, et näiteks muslimitest sõjaväelastel oleks võimalik kinni pidada oma palvusaegadest ja usupühadest. Samuti kavatsetakse laiendada sõdurite toitlustamisel menüüd, et islamiusulistel oleks võimalik oma traditsioonidest kinni pidades normaalselt toituda. Peale selle on praegu väljatöötamisel sõdurite uus vormiriietus, mille täiendatud variandis on ette nähtud ka uued sõjaväelaste peakatted - turban, kalott ja naissõduritele pearätik.

Uute ideede elluviimise eest vastutab Taani kaitsevägede personaliosakonna ülem Annemette Ruth, kelle sõnul juba aastast 2004 alustatakse seersantide ja ohvitseride koolides kaitsevägede juhtivkoosseisu ümberõpetamist. Õppeprogrammi hulka kuulub ka see, kuidas kohelda erineva etnilise päritoluga sõdureid. Praegu moodustavad sisserändajad ja nende järeltulijad 7,7% Taani rahvastikust, sõjaväes aga teenivad neist vaid vähesed. Arvestades Taani ühiskonnas toimuvaid kiireid muudatusi, peab ka sõjavägi nendeks valmis olema, arvatakse Taani kaitsevägede juhtkonnas.Taanis on säilinud sõjaväekohuslus just sel põhjusel, et kaitsevägi elanikkonnast liiga kaugeks ei jääks. Sellepärast peab kaitsevägi peegeldama ka elanikkonna etnilist koosseisu, arvatakse Taani kaitsevägede personaliosakonnas.

Kuid niisugused ideed ei leia toetust kaugeltki kõigi poliitiste jõudude hulgas. Näiteks paremäärmuslik Taani Rahvapartei, kelle populaarsus on viimaste aastate jooksul tunduvalt kasvanud, peab niisugust tegevust viienda kolonni loomiseks Taani kaitsevägedes, kus peaks valitsema 100-protsendiline lojaalsus Taani riigi suhtes. ”Taani ühiskond ei saa endale lubada, et islamiusulised peavad oma religioopni ülemaks lojaalsusest Taani riigi suhtes. Kui Taanil peaks tekkima konflikt islamiriikidega, siis oleks eriti ohtlik, kui kaitsevägedes on varjul viies kolonn, kellel on juurdepääs relvaladudele ja strateeegilistele saladustele,” arvab Taani Rahvapartei parlamendifraktsiooni riigikaitseküsimuste eest vastutav Peter Skaarup.

Taani kaitseminister Svend Aage Jensby ei ole esialgu selles küsimuses oma arvamust avaldanud.

Arvo Alas, Kopenhaagen