Taanis on mööduval nädalal tekitanud suurt poleemikat valitsuse uued reeglid, mis karmistavad muulastel Taani elama asumise korda ja loovad eeldused välismaalaste riiki sissevoolu märgatavaks vähenemiseks.

Poleemikat on tekitanud ennekõike see, et valitsev parempoolsete parteide koalitsioon peab uue väilsmaalaste seaduse vastuvõtmiseks parlamendis tagama endale paremäärmusliku Taani Rahvapartei toetuse, mistõttu sellel on võimalik valitsusele oma nõudmisi dikteerida. Kuid arvetades Taani ühiskonnas välismaalaste juurdevoolu tõttu üha kasvavaid sisepingeid, on valitsuse poliitikal küllaltki suur üldrahvalik toetus, mis on sundinud isegi sotsiaaldemokraate oma seisukohti välismaalaste elamislubade küsimuses revideerima.

Uued nõudmised Taanis elada soovivatele välismaalastele on lühidalt järgmised: alaline elamisluba antakse võõrriigi kodanikule alles siis, kui ta on Taanis elanud seitse aastat. Praegu on see aeg kolm aastat. Kui elamisloa taotlejale on määratud enam kui kuuekuine vanglakaristus, siis tuleb tal oodata alalist elamisluba kuni 10 aastat.

Taanlasel on õigus abielluda välismaalasega alles siis, kui mõlemad on saanud 24-aastaseks. Sotsiaalabi saab alalise elamisloa taotleja Taani kodanikuga võrdväärses ulatuses alles siis, kui ta on elanud Taanis seitse aastat. Asüülitaotlejatel ja sisserändajatel ei ole enam eelisõigust elamispinnale taanlastega võrreldes. Seni oli kord niisugune, et asüüli saanul oli õigus nõuda, et talle antaks kolme kuu jooksul peale elamisloa saamist “sobiv” korter, mistõttu Taani põliselanikud pidid ootama pikki aastaid, enne kui järjekord nendeni jõudis.

Alalise elamisloa saamiseks tuleb välismaalasel omandada taani keel ja teha läbi keelekatsed, kusjuures kontrollitakse ka tema teadmisi Taani ühiskonnakorralduse, kultuuri ja ajaloo kohta. Taanis elada soovivad välismaalased peavad tulevikus Taani kodakondsuse saamiseks andma lojaalsusvande. Taani uus välismaalaste seadus peab jõustuma käesoleva aasta 1. juulist.

Juhul, kui seadus ei suuda välismaalaste sissevoolu Taani sellegipoolest piirata, tuleb see uuesti revideerimisele aastal 2003, mil Taani integratsiooniministeerium vaatab rahvusvahelised konventsioonid veel kord läbi, et reeglid veelgi karmimaks muuta.