Selles osas on kuninglikeks pulmadeks muidugi enam kui tõsiselt ette valmistatud. Otseselt on turvamas 10 000 korravalvurit, rääkimata salateenistuste agentidest. Piiridel kehtestati kontroll, õhuruum suleti Madridi kohal kaheks päevaks, kusagil taevas on NATO-lt tellitud elektroonilise jälgimise lennukid ja patrullimas hävituslennukid. Igaks juhuks ei avaldatud aegsasti isegi mitte kutsutud külaliste nimekirja, teatades vaid arvud – umbes 30 riigijuhti ja 40 kuninglikku perekonda on kutse vastu võtnud

Terrorirünnak küll segas rõõmsat ja üldjuhul vaimustunud meeleolu, milles Hispaania on neiks pulmadeks valmistunud. Kuid sellegipoolest on Letizia-maania tabanud maad ja rahvast, raporteerivad seks puhuks kohale sõitnud tuhanded välismaised ajakirjanikud: kõiki kohti täidavad suveniirid kuningliku peiu ja pruudi piltidega, saada on tähtpäevalisi tasse ja võtmehoidjaid, teemakohaseid raamatuid ja ka koopiaid kihlasõrmusest, mille prints oma väljavalitule sõrme surus. Isegi Letizia-nimelised maiustused on olemas või ehk ei ole enam ka, sest neid tehti piiratud koguses. Ja enesestmõistetavalt on pisikesi Letiziaid ohtralt lisandunud, viiel viimasel kuul on tulevase kuninganna nime saanud kolm korda rohkem beebisid kui varem.

Popiks pole Letizia saanud aga sugugi üleöö ega ainuüksi suurepärase partii tegemisega. 31-aastane telesaatejuht oli kuulus juba ennegi, kui sai teatavaks läbikäimine 36-aastase, Hispaania ihaldatuima poissmehega ehk Astuuria printsiga, nagu kõlab Hispaania troonipärija tiitel.

Teada on ka tõsiasi, et Letizia pole mitte ainult lihtkodanik, vaid ka lahutatud naine. Tema abielu ülikooli õppejõuga kestis küll vaid aastakese. Aga küllap on 1975. aastal pärast diktaator Francisco Franco surma taastatud Hispaaniagi monarhia kaasaegne ega tee kummastki varem kuningakodadele peavalu valmistanud seigast – tavaline naine ja lahutatud – probleemi. Kuningas Juan Carlose enda naine Sofia on mõistagi kuninglikust soost – Kreeka printsess.

Kuid kurjad keeled räägivad ka teistsugust juttu. Nimelt on mujal Euroopas meediasse ilmunud lood sellest, kuidas see Bourbonide kuningakoda püüab pitsitada kohalikku ajakirjandust, et see pulmadele ja pruutpaarile varju ei heidaks.

Nii näiteks ei soovi palee paljastada, kui palju pulmad üldse maksma lähevad. Ükski seadus kuningalt kulutuste suuruse avaldamist ei nõuagi ning nii pole teada, kas tegemist on kuue miljoni euroga, nagu kirjutati korra ajakirjas Interviu, ja kas kuningapalee remondiks kulutati 3,7 miljonit eurot või rohkem.

Väidetavalt olevat salateenistuse agendid käinud korduvalt ka pruudi endise abikaasaga juttu ajamas eesmärgil, et ta oma eksabikaasast kellegi teisega ei räägiks. Meediategelased on aga eraviisiliselt tunnistanud, et jah, ka nendega on vastavad ametkonnad tegelenud ja andnud mõista, et negatiivsed käsitlused võivad viia halbade tagajärgedeni, näiteks võimalike maksupettuste uurimiseni. Raskemini kontrollitavas internetis aga liigub hullematki – pornograafilisevõitu kuulujutte ning suisa fotojäädvustusi pruudi minevikust

Kuid paistab, et mitte just kristallpuhta minevikuga Letiziaga on leppinud nii rahvas kui ka mõjuvõimas katoliku kirik. Õige ka, sest siivsate usklike jaoks oli tegemist ikkagi parema valikuga kui kroonprintsi varasem kallim, norralannast endine pesumodell Eva Sannum. Kui aga Felipe läinud aasta novembris oma lõplikust väljavalitust teada andis, olevat usujuhte tabanud esmalt siiski kerge ehmatus – kuidas korraldada kuninglikku laulatust katedraalis vastavalt kiriklikele tavadele, kui tegemist on abielus olnud naisega? Ja mis saab loorist? Õnneks selgus kohe, et kiriklikku laulatust ei ole Letizial olnud, esimene lühiabielu oli läbinisti ilmalik ja seega võib laulatus Almudena katedraalis segamatult toimuda.

Sinivere lahjendamine ehk Tuhkatriinusid enne ja nüüd

Olid ajad, mil kuningapojad ikka kuningatütreid või vähemalt kuninglikust soost näitsikuid kosisid ning vaid muinasjuttudes oli Tuhkatriinudel lööki. Nüüd aga paistab, et siniverelised on hakanud verd vedeldama. Tegelikult on küll varemgi seda veidi katsetatud, kuid mitte alati õnnelikult. Ning eks need lihtinimesed kuningakojas on ka küsitavusi kergitanud. Väike valik.

Wallis Simpson. Selle proua pärast loobus Briti kuningas Edward VIII troonist, abiellumaks armastatud naisega 1936. aastal. Simpson oli ameeriklane, kuid mitte see polnud põhjuseks, miks tollane ladvik teda kuningannakõlbulikuks ei pidanud. Kui ta kohtus Edwardiga, oli ta nimelt juba korra lahutatud ning parajasti lahku löömas teisest abikaasast. Troonist loobumise järel sai Edwardi tiitliks Tema Kuninglik Kõrgus Windsori hertsog, kuid hertsoginna ei saanud kuningliku kõrguse tiitlit.

Elena Lupescu. See meelas punapea, armeeohvitseri naine vallutas Rumeenia kuninga Carol II pea 1920. aastail. Täpsemini küll ajas naisterahvas Caroli pea segi juba siis, kui too veel troonipärimist ootas, ja suisa sedavõrd, et mees loobus võimust ja lasi koos Elenaga jalga, sättides end sisse Pariisis. Hiljem kogus ta end ja muutis meelt – troonipärimise, mitte Elena osas. Ta naasis Rumeeniasse ja saigi valitsejaks, kuni oli 1940. aastal sunnitud võimust loobuma. Ekskuningas ja Elena abiellusid ning elasid paguluses Portugalis, kus Carol 1953. aastal suri. Elena elas veel veerand sajandit, väidetavalt Rumeeniast pagemisel kaasa viidud varandusest.

Sophie Chotek. See daam polnud tegelikult mitte päris lihtsat sugu, vaid krahvinna. Kuid siiski ei peetud teda piisavalt heaks Austria-Ungari ertshertsogile Franz Ferdinandile. 1900. aastal abiellus Franz Ferdinand Sophiega, kuid keiser ei andnud naisele kuninglikku staatust. Vaid Hohenburgi hertsoginna tiitlit kandnud Sophie sünnitas oma mehele kolm last, kuid nood tunnistati väljaspool troonijärglust olevaks. Sophie saatis Franz Ferdinandi sel saatuslikul külaskäigul Sarajevosse 1914. aastal, mil serbia rahvuslane nad mõlemad tappis, vallandades teadagi Esimese maailmasõja.

Stephanie Grimaldi mitu meest. Mõnikord peavad ka printsessid suudlema enam kui ühte konna, nagu näitab Monaco printsessi Stephanie lugu. Võimalik, et oma ema – endise ameerika näitlejanna Grace Kelly – hukkumisest 1982. aastal traumeeritult kujunes tema noorusiga mitmekesiseks, metsikuks lapseks teda kutsutigi. Tema valikud on olnud küsitavad, kuid seda rohkem tähelepanu need äratasid. Esmalt abiellus ta oma endise ihukaitsja Daniel Ducruet’ga, sünnitas (talle) kaks last, kel nimeks Louis ja Pauline. Sellest hoolimata ei kestnud abielu kaua, pealegi tabati Ducruet tegelemas daamiga, kelle pea oli küll kroonitud, kuid mitte just soliidselt – tegemist oli Miss Toplessiga Belgiast. 1998. aastal sünnitas lahutatud Stephanie tütre, kellele pandi nimeks Camille Marie Kelly, kuid kelle isa pole Stephanie paljastanud. Seejärel lasi printsess jalga elevanditaltsutajaga ehk sŠveitslasest tsirkuseartisti Franco Knie’ga. Romanss neil kaua ei kestnud, kuid samasse ringi jäi Stephanie siiski pidama – läinud aastal abiellus ta portugallasest tsirkuseakrobaadi Adans Lopez Peresiga, kellele Monaco valitsejast isa igaks juhuks kuninglikku tiitlit muidugi ei ole andnud.