Kohtu otsus suurendab ohtu, et konflikt kaks Tai pealinna Bangkoki lennujaama enda valdusse võtnud valitsusvastased Rahvaliidu Demokraatia Eest protestijatega võib vägivaldseks muutuda. Meeleavaldajad on juba nädal aega hoidnud oma kontrolli all Bangkoki suuremat rahvusvahelist lennujaama, nõudes peaminister Somchai lahkumist ametist, kirjutas Reuters.

Enda kinnitusel kuningat pooldavad meeleavaldajad süüdistavad Somchaid selles, et ta on 2006. aastal sõjalise riigipöördega võimult eemaldatud endise peaministri Thaksin Shinawatra käsualune ning kavatseb Tai muuta vabariigiks. Thaksin, kelle partei Thai Rak Thai on ikka veel keelatud, on Taist põgenenud, peljates kohtu alla sattumist.

Kohtuotsus ei tähenda tingimata erakorralisi valimisi, kuna parlamendi liikmed võivad astuda uue erakonna liikmeteks ja moodustada uue valitsuse: ka Rahva Võimu Partei sündiski suuresti Thai Rak Thai keelamise järel. "Otsus tuleb meile kõigile üllatusena," ütles endisele peaministrile Thaksinile lähedalseisev poliitik ja endine minister Jakrapob Penkair, keda on varem süüdistatud riigireetmises. "Aga meie liikmed on veendunud, et tuleb edasi minna ja me moodustame uue valitsuse selle enamuse toel, mis meil usutavasti ikka veel on."

Veidi aega enne kohtuistungit tulistati Bangkoki väiksema lennujaama poole granaat, mis haavas 22 inimest.