Kooliaasta algas Mehhikos juba esmaspäeval, aga nagu selgus, on üks koht, kus kooliminek on muutunud eriti ohtlikuks. Usulahu liikmed on ajutise uue koolini viivad teed blokeerinud ja ründavad nii lapsi, vanemaid kui ka õpetajaid, kes hoonesse siseneda üritavad. Kolm inimest on juba viga saanud. Politsei on püüdnud kultuseliikmetega kõneleda, aga nähtavasti tulutult.

Uus-Jeruusalemma kirik esindab kristlikku usuvoolu, mis arvab, et koolid on saatanast. „Mis juhtub, on see, et kool on muutunud kanaliks, mille kaudu meie kommuuni tulevad keelatud asjad, nagu mood, moraalitus, kurjus, narkootikumid ja alkoholism,” põhjendas isa Luís Uus-Jeruusalemma katedraalist.

Turicatosse saabus usuvool 39 aastat tagasi. Keeldudes kõikidest tänapäevastest asjadest (nähtavasti küll mitte suruõhuvasaratest), on nad sulgunud keskaegses stiilis müüride taha ehitatud savionnidesse, riietuvad kasinalt, peavad palvusi vaid ladina keeles ja laulavad päev läbi religioosseid laule. Kuid mitte see pole probleem.

„Vaimulik naabrivalve”

Kuus aastat tagasi otsustas ligi 40% kommuuni liikmetest keerata eriti radikaalsele teele, loodi kohalik „vaimulik naabrivalve”, mis takistab inimestel vabalt liikumast ja karistab kõiki, kes nende arvates moraalitult käituvad. Olukord meenutab juba talibanlikku vooruspolitseid Afganistanist, ka riietumiskood läheneb Talibani omale. Riigivõimu esindajaid kommuuni ei lasta.

Kuigi kristlik, ei tasu nende protesti siiski suuremate katoliiklike ega protestantlike kirikutega seostada – tegemist on mõnetuhandese dissidentliku kogukonnaga, kes tunnistab vaid omi reegleid. Kohalikud elanikud, kes siiski tahavad oma lastele haridust, ähvardavad omakorda jõud kokku panna ja usuäärmuslastele vastu astuda. Paraku elab selles kristlikus kommuunis juba rohkemgi inimesi kui kohaliku omavalitsuse all.



Tuleb rakendada politsei jõudu

Osa Mehhikost valmistub tänavu maiade kalendriga väidetavalt saabuvaks maailmalõpuks. Vähemalt riigi turismiamet on hoolega miljoniteks „maailmalõputervitajateks” valmistunud.

Narkokartellid peavad samal ajal ägedat sõda politsei ja armeega, kuue aastaga on hukkunuid ligi 60 000.

Kõige selle kõrval peab aga politsei nüüd koondama jõude Michoacáni osariiki.

„Probleemiks on kristlik fundamentalism,” teatas osariigivalitsuse sekretär Jesús Reyna García USA ajakirjanikele. Ühel hetkel ei jää ilmselt muud üle, kui kehtestada koolikohustus jõuga.