Samal ajal aga jätkub teine kohtupidamine Lembergsi üle, küll Inglismaal, kuid see puudutab otsapidi ka Lätit. Läti firma LK nõuab nimelt Lembergsilt Londoni kommertskohtus ettevõttele tekitatud kahju hüvitamist 135 miljoni euro suuruses summas ja möödunud aastal keelas sealne kohus protsessi ajal sama summa väärtuses varadega tehinguid teha.

Eelmisel nädalal kinnitas Riia ringkonnakohus selle Londoni kohtu otsuse, kuid lubas Lembergsil siiski kulutada 5000 euro suuruse summa nädalas igapäevakuludeks ja katta mõistlikul määral ka juriidilise abi kulusid.

Viimasena öelduid on Lembergsil kuhjaga. Majanduslike huvide deklaratsiooni järgi kulus tal eelmisel aastal juriidilistele teenustele kokku umbes 550 000 eurot. Lisaks on Lembergs deklaratsiooni märkinud, et 152 500 naela läks kohtukuludeks.

Süüdistus: altkäemaks

Milliseid süüdistusi siis Lembergs üritab või on sunnitud selliste summadega ümber lükkama? Kui jätta kõrvale Londoni kohtus toimuv ärivaidlus, siis Lätis süüdistatakse Lembergsi eriti suures ulatuses altkäemaksu võtmises, rahapesus, keelatud tehingute tegemises, ametiseisundi kuritarvitamises ja teistes kuritegudes. Kohtuasjas on peaaegu 140 toimikut ja see sai alguse juba 2008. aastal.

Algul oli linnapea isegi vahistatud ja seejärel kodu­arestis. Hiljem kohus leevendas piiranguid ja praegu ei tohi Lembergs ilma kohtu loata riigist lahkuda ning tal on keelatud töötada mõnedes ametites ja kohtuda teatud inimestega.

Seejuures on just ametite puhul olukord pehmelt öeldes kummaline. Nimelt keelas kohus tal täita Ventspilsi duuma esimehe ehk linnapea ja Ventspilsi vabasadama juhatuse esimehe ametikohustusi. Kuid näiteks kohtuistungitele sõidab Lembergs Audiga, mis kuulub sadamale, ja tema väljaastumistest paistab selge mõju omavalitsuse tööle, nagu märgivad kriitikud.

Kevadel läksidki Läti meedias liikvele kuuldused, et võimupoliitikutele – otseselt viidati regionaalminister Edmunds Sprūdžsile – on vastuvõetamatu Lembergsi osalemine linnavalitsuse töös ja prokuratuur võib taotleda piirangute rikkumise eest Lembergsi uuesti koduaresti määramist. Seni pole seda aga juhtunud ja Lembergs kasutab endiselt ka linnapea tiitlit. Kohus nimelt peatas tema teenistuskohustuste täitmise, kuid ei kõrvaldanud linnapea ametist, nii et formaalselt on ta seda endiselt.