Kadeeri kutsus Taiwanile loenguid pidama praegu opositsioonis istuva demokraatlik-progressiivse partei pooldajast meelelahutaja, vahendas Reuters.

Taiwani riigi säärane käitumine meeldib kahtlemata Hiinale, mis peab endist ärinaist ja praegust Uiguuride maailmakongressi juhti Kadeeri tänavu juulis uiguuride põlisel asualal asetleidnud rahutuste korraldajaks. Seevastu Hiina Rahvavabariigi suhtes kriitilisemad taiwanlased võivad valitsuse otsust pahaks panna.

"Taiwani valitsus on täielikult Pekingi survele allunud," kommenteeris Rootsis paguluses viibiv uiguuride maailmakongressi eestkõneleja Dilxat Raxit. "Taiwani välispoliitika on nüüd täielikult Hiina taskus."

Praegu Taiwani (ametlikult Hiina Vabariigi) riiki tüüriva Kuomintangi ehk rahvusliku partei välispoliitika on taotlenud suhete soojendamist Hiina Rahvavabariigiga, mis on 1949. aastast saati pidanud Taiwani oma provintsiks. (Taiwan jäi kommunistliku pöörde järel ainsaks Hiina osaks, mis allus Kuomintangi ja selle juhi Jiang Jieshi võimule.)

Demokraatlik-progressiivne partei, mille endine juht ja Taiwani ekspresident Chen Shui-bian hiljuti korruptsiooni eest eluks ajaks vangi mõisteti, soovib Taiwani kuulutamist eraldi riigiks ja loobumist kommunistliku pöörde eelse Hiina Vabariigi õigusjärglusest.  

Septembri algul külastas Taiwani – samuti demokraatlik-progressiivse partei kutsel – Tiibeti vaimne juht dalai-laama, et paluda hiljutise taifuuni ohvrite hingede eest. Kuivõrd see oli lihtsa budistliku munga usuline, humanitaarne ja mittepoliitiline külaskäik, oli Taiwani president Ma Jing-yeou sunnitud seda lubama.

Nii uiguurid (ehk Ida-Türkistani riik, mille iseseisvusele Hiina kommunistid lõpu tegid), Tiibeti pagulasvalitsus kui ka Taiwani demokraatlik-progressiivne partei on osalenud Esindamata Rahvaste Organisatsiooni (ERO) töös, mille asutasid Baltimaade iseseisvusliikumised koos dalai-laama ja rea teiste suuremaid õigusi taotlevate rahvaste ja piirkondadega. ERO esimene peasekretär aastail 1991–1993 oli eesti orientalist Linnart Mäll.