Veel aasta tagasi koondas Taliban jõude, et uue pealetungiga Hamid Karzai valitsuse ja liitlasvägede kontrollitavat territooriumi vähendada, kuid tulemuseks on olnud hulk kaotusi, mille ilmekaim näide oli Musa Qala narkoturu likvideerimine Helmandis.

Briti väed alustasid sõjalist operatsiooni Musa Qala tagasivallutamiseks 7. detsembril. Sealne turg oli kohalike hõimuvanematega aasta varem sõlmitud vaherahu tulemusel muutunud maailma suurimaks oopiumituruks ja möödaminnes ka Talibani võitlejate pelgupaigaks.  

Briti vägede löök oli nähtavasti ränk, sest Talibani võitlejad taandusid mägedesse, seejärel tagandas Taliban oma Helmandi ja Kandahari provintsis tegutsevate vägede pealiku mulla Dadullah Mansuri, kes langes kinnitamata andmetel poolteist kuud tagasi Pakistani võimude kätte vangi.

Selle asemel et Briti vägesid kiita, esines Karzai jaanuaris hoopis terava kriitikaga, sest nende varasem tegevusetus olevat lasknud Talibanil tugevneda. President teatas, et oli viga tagandada USA ja Briti vägede nõudel endine kuberner, kelle ajal olevat seal kestnud rahu.

Veel 2007. aasta alguses oli Helmandi ja Kandahari suund kõige lootustandvam rinne Talibani jaoks, nende jõude kohapeal juhtinud mulla Dadullah Ahkund suutis koondada suuri üksusi NATO vägede vastaseks rünnakuks. Kuid tema hukkumine ja tema venna hiljutine tagandamine on tekitanud taliibide seas mõningase peataoleku.

Üleeile tuli seitsmeaastase vaikimise järel uuesti eetrisse kunagine Talibani hõimuasjade minister Jalaluddin Haqqani, kes tõotas uusi rünnakuid NATO “sissetungijate” vastu. Kuid Haqqani koos oma kolme pojaga, kelle vastutada on olnud Talibani sõjategevus Lõuna-Afganistani keskosas Paktias ja Paktikas, on viimasel ajal tegutsenud pigem Pakistani poolel, rajades seal Waziristani islamiemiraadi.

Vastandlikud avaldused

Samal ajal kui Helmandis nurjus Talibani katse muuta partisanisõda rindesõjaks, on fundamentalistlik rühmitus üha rohkem asunud kasutama Iraagist õpitud enesetapurünnakute taktikat, seda nii Pakistanis kui ka Afganistanis.

Uus Helmandi kuberner Golab Mangal väljendas eile valmisolekut kõnelusteks Talibani kohalike tegelastega, seda väidetavalt president Karzai heakskiidul. Tema eelkäija Assadullah Wafa oli just tauninud Briti vägesid, et need korraldasid 2006. aastal vaherahu Talibanile lähedal seisvate hõimuvanematega.

Kurja juur istub parlamendis

•• Karzai hiljutine kriitika Briti vägede aadressil on seotud Helmandi üleüle-eelmise kuberneri Sher Mohammed Akhundzadaga. Viimane oli loonud eraarmee väidetavalt võitluseks mässuliste vastu ning hakkas kujunema sõjapealikuks, kellel olid lähedased sidemed puštu narkomaffiaga.

•• “Kui mina olin Helmandi kuberner, ei kukutanud NATO sellesse provintsi ühtki pommi. Ühtki tsiviilelanikku ei tapetud ja ükski distrikt ei langenud Talibani kätte,” teatas Akhundzada hiljuti. See väide on küll eksitav, sest NATO väed viidi Helmandisse sisse alles pärast tema ametist kõrvaldamist 2005. aastal.

•• Tagandamise põhjuseks oli aga see, et kuberneri ametiruumidest leiti kümme tonni oopiumi. President Karzai andis oma kahtlasevõitu mainega liitlasele sooja koha Kabuli parlamendis.