Suitsiiditerroristid ründasid, teistel andmetel aga proovisid rünnata Gardezi ja Jalalabadi linnades kohaliku administratsiooni ning julgeolekuametite hooneid, vahendas Reuters.

Rünnakutes on teadaolevalt saanud surma vähemalt kuus inimest, kuid Afganistani võimude teatel võib hukkunute arv kasvada, vahendas AFP.

"Üks pommiterroristidest õhkis end julgeolekuameti hoone ees, tappes kolm julgeolekuohvitseri," kinnitas Paktia provintsi pressiesindaja Rohullah Samoon Gardezis toimunud rünnakute kohta.

Paktia provintsi pealinnas Gardezis puhkesid USA väekontingendi teatel rünnaku järel tänavalahingud. Linnas registreeriti vähemalt kolm suitsiidipommirünnakut. Taliban teatas omakorda viieteistkümnest suitsiiditerroristist, kes asusid võitlema keskvõimu vastu.

USA kontingendi pressiesindaja Elizabeth Mathias’e sõnul olid suitsiidirünnakud suunatud kuberneri, politsei ja rahvusliku julgeolekuameti ametihoonete vastu. Kahe provintsiametniku sõnul hukkus rünnakutes vähemalt viis Afganistani julgeolekutöötajat ja kolm Talibani sissi.

Afganistani siseministeeriumi teatel on hukkunud vähemalt kuus suitsiiditerroristi. Neist neli tapeti, ülejäänud aga viisid oma ülesande lõpuni. Siseministeeriumi teatel sai rünnakutes kaks politseinikku surma ja kolm haavata.

Afganistani kaitseministeeriumi väitel on olukord Gardezis hetkel kontrolli all. Samas ei osanud ei kaitse- ega siseministeeriumi esindajad öelda, kas rünnakud linnades on lõppenud.

Kaks suitsiiditerroristi üritasid rünnata Jalalabadi lennuvälja. NATO ja Afganistani üksused tapsid ühe enesetaputerroristi, teine terrorist võeti aga kinni, teistel andmetel ta aga tapeti. Talibani väitel tegutses Jalalabadis aga kokku neli suitsiiditerroristi, kes tapsid mitu koalitsioonisõdurit.

Juuli alguses alustas koalitsioon suuroperatsiooni Talibani võitlejate vastu. Seni on koalitsioonis kandnud kaotusi eelkõige USA ja Briti sõdurid. Kokku on juulis hukkunud 57 koalitsioonisõdurit ehk rohkem kui ühelgi teisel kuul alates 2001. aastast, mil algas Afganistani sõda. 20. augustil toimuvad Afganistanis presidendivalimised.