##Vene välisministeerium tuli välja avaldusega, et Moskva peab terroristide Venemaa territooriumile tungimise eest vastutavaks ainuüksi Gruusiat. Vene piirivalve väitel olid Gruusia piirivalvurid relvastatud meeste piiriületamisest teadlikud, kuid ei teinud midagi nende kinnipidamiseks.

Moskva on nõudnud Tbilisilt Pankisi kuru tšetšeeni võitlejatest puhastamist juba ammu, kuid Gruusia ei taha ega suuda seal sõjalist operatsiooni läbi viia. Pankisi kurus elavad peamiselt tšetšeenid ning piirkonna pommitamine tooks Gruusia ametiisikute sõnul kaasa ”teise Tšetšeenia”.

Algselt ei tahtnud Gruusia juhtkond relvastatud meeste viibimist selles piirkonnas üldse tunnistada, kuid hiljem oli president Eduard ·evardnadze sunnitud seda siiski tegema. Mais lubas ta probleemi lahendada Gruusia enese jõududega ja kutsus eriüksuse treenimiseks appi USA sõjaväelased, mis Venemaad jällegi väga ärritas.

Nüüd väidab Moskva, et Gruusial pole endiselt jõudu, et tšetšeenidega hakkama saada, ning kuna viimased ohustavad tõsiselt Venemaa julgeolekut, pole muud võimalust, kui kord Vene vägede abiga jalule seada. Nii kinnitas Vene kaitseminister Sergei Ivanov.

Tbilisi ei luba vene vägesid gruusiasse. Kui Föderatsiooninõukogu esimees Sergei Mironov möönis, et Gruusia vastu võiks kasutada preventiivseid lööke, teatasid Gruusia võimud, et selline jutt õhutab agressiooni ja võrdub sõjakuulutusega. Samas kinnitas Tbilisi veel kord, et ta ei nõustu Venemaa ja Gruusia ühisoperatsiooniga ega luba oma territooriumile ühegi välisriigi armeed.

Sisside ja Vene sõjaväelaste lahingutega samaaegselt rikkusid Vene lennukid ja helikopterid aga väidetavalt mitu korda riigipiiri ning heitsid Pankisi kurule pomme. Gruusia nimetas seda Venemaa-poolseks agressiooniks, ent Moskva kinnitusel pole midagi sellist toimunudki.