Kuigi kurikuulsa Nostradamuse ennustused maailmalõpu kohta selle aasta suvel on seni täitumata jäänud, kardavad osad skeptikud uut looduskatastroofi seoses sügisel sooritatava teadusliku eksperimendiga.

USA-s on New Yorki osariigi teadlased kaheksa aastat töötanud eksperimendi kallal, mis peaks käivituma sel sügisel. Long Islandi saarel asuval Brookhaveni riiklikus laboratooriumis on moodustatud hiiglaslik seade, mis peaks purustama aatomituumad ning uurima purustatud tuuma osakesi. Selle põhjal peaks saama selguse mateeria põhiomaduste kohta.

Eksperimendiga pannakse kulla-aatomid 3,8 kilomeetri pikkustes "torudes" liikuma ning võimsate magnetite abil loodetakse nende liikumise kiirus viia peaaegu valguskiirusele. Sellisel kiirusel kokku põrkudes peaksid nad torude sees tekitama temperatuuri, mis on 10 000 korda suurem kui Päikese temperatuur. Teadlased loodavad sellega luua plasma mateeria põhiolemuse sarnase plasma, mis võis Maailmas esineda juba enne Suurt pauku.

Ajakirjas Scientific American väljendati aga eksperimendiga seoses kahtlusi, et sellega võidakse luua mingi senitundmatu nähtus nagu väike must auk või siis uut liiki tundmatute omadustega osakesed, mis võivad ootamatult levima hakata ning maailma endasse neelata. "Ma tunnen muret, et füüsikud lähevad sinna, kuhu pole turvaline minna," kirjutas üks skeptik ajakirjas. Juhul kui väikene must auk luuakse, siis mõnede spekulatsioonide kohaselt võib ta teatud tingimustes saavutada stabiilse oleku ning hakata kasvama. Sellisel juhul suunduks ta maakera sisemuse poole, kus ta jätkaks kasvamist. Paari minuti jooksul võib ta kogu Maakera enda sisse neelata.

Laboratooriumis masina valmis teinud teadlased on aga ümber lükanud kartused, et aatomipurustamise eksperiment võib põhjustada katastroofi, nagu näiteks musta augu, mis võib kogu meie planeedi endasse imeda. Teadlaste arvates on need kartused liiga ülepaisutatud. Brookhaveni laboratooriumi direktori John Marburgeri sõnul on ta teadlik selle eksperimendiga seotud kartuste suhtes ning teadlased on võimalikke ohustsenaariume hoolega uurinud. "Eksperimendis kasutatakse niivõrd tühist aatomitekogust, et see ei saa mingit katastroofi põhjustada. Samuti on aatomite purunemisest tekkiv energia suure efekti põhjustamiseks liiga väike."

Reuters/EPL