Sel aastal liikus Tšehhi jõu-struktuuride pendel tugevalt vastassuunda. Juba päev enne lau-päevase konserdi algust saatis Tšehhi siseministeerium peo korraldamist takistama 850-mehelise märulipolitsei üksuse, mis blokeeris lähedase kiirtee. Sellele vaatamata õnnestus kohale jõuda ning oma telgid üles seada umbes viiel tuhandel pidulisel.

Plats löödi puhtaks

Politsei ootas kontserdipäevani ning asus siis platsi puhtaks lööma. Ametlik põhjendus oli selge: kontserdiplatsi võivad melomaanid küll kasutada, neid ümbritsevaid krunte sellele ligi pääsemiseks aga mitte.

Rünnaku peale läkitasid raevukamad tehnofännid politsei-aheliku suunas pudelite- ja kivirahe, millele korrajõudude raskeväelased vastasid pisargaasi ning veekahuritega. Seejärel läksid käiku kumminuiad. Pärast laagri laialilöömist pidid arstid tegelema tüüpiliste marrastuste kõrval ka purustatud lõua- ja käeluuga. Üks fänn sai surma, kui jooksis politseinikke vältida üritades ette furgoonautole.

Brutaalne politseioperatsioon tõi Tšehhi linnades tänavatele tuhandeid noori, kes nõuavad nüüd juba nädal aega iga päev kestvatel meeleavaldustel, et vägivallatsenud politseinikke karistataks ning siseminister František Bublan astuks tagasi. Korraldajad väidavad, et neil on liigse vägivalla kohta küllaldaselt tõendeid: näiteks televisiooniski näidatud video, kuidas politseinikud entusiastlikult maaslamavat inimest peksavad.

Kähmlevad ka poliitikud

•• Czechteki laialipeksmine on löönud nädala jooksul laineid kogu Tšehhi ühiskonnas. President Vįclav Klaus teatas, et peab politseiaktsiooni “suureks veaks”. Tehnoürituse korraldajaid asus veidi leebemas toonis kaitsma ka eksriigipea Vįclav Havel.

•• Nii peaminister JirŠi Paroubek kui ka siseminister Bublan kinnitavad samas, et politsei tegutses pidu laiali lüües seaduslikult. Siiski algatas politsei võimaliku liigse vägivallatsemise osas uurimise.