Terrorirünnak, mis külvas pü­ha­päeval surma ja hävingut Islamabadis Marriotti hotelli ees, oli viimane piisk kannatuste karikasse. Kuid nii nagu president Pervez Musharrafist ei olnud terroristide tõrjujat, pole ka uuel presidendil siiani välja käia tõ­hu­said meetmeid äärmuslaste ohjeldamiseks.

Eile hukkus Quettas üks naistudeng ja 19 inimest sai vigastada, kui enesetaputerrorist üritas rünnata kohalikku lennujaama, lastes end õhku piirivalvevägede konvoi kõrval.

Kui Venemaal vihkab ameeriklasi võim, siis Pakistanis rahvas. Läänemeelsel presidendil Asif Ali Zardaril pole just palju mänguruumi, kuigi sõda terrorismiga on talle ka isiklik asi. Tema abikaasa Benazir Bhutto hukkus mullu ilmselt al-Qaida rünnakus, Marriotti hotelli ette pandud pomm pidi samuti tapma tema lähikondlasi.

Ameeriklastele käsi ette

Peaminister Syed Yousuf Raza Gilani seadis eile kümneliikmelise komitee uurima, kuidas pealinna Islamadi terroristide eest kaitsta, kuid piirialadele, kus al-Qaida ja Talibani esindajad pea­aegu takistamatult liiguvad, tema käsi veel ei ulatu. Ameeriklaste kavale üle piiri terroriste rün­nata paneb aga Pakistan kindlalt käe ette.

Väidetavalt Marriotti hotelli hävitanud rühmitus Islamikomandod lubab tappa igaühe, kes teeb nende arvates Pakistanis koostööd USA armeega. Pakistani valitsus tõotas samal ajal jätkata riigi piirialadel sõda terroristide vastu nii kaua, kuni need on sealt lõplikult elimineeritud.

Pakistani ääremaal on tekkinud islamiemiraat

••    Loode-Pakistani piiriprovintsid on kujunenud tõeliseks rindealaks, mis pärast 2001. aastat, kui USA Talibani Afganistanis võimult kukutas, on järk-järgult libisenud nn Waziristani islamiemiraadi kontrolli alla.

••    2006. aastal saavutas see isegi ajutise vaherahu president Musharrafiga. Pakistan sisuliselt leppis Talibani või­mutsemisega oma terri­too­riu­mil. Kohalikud hõimuvanemad, kes keeldusid koostööst terroristidega, on enamikus tapetud, samal ajal kui al-Qaida juhid püüavad end maa­ilma eest kuskil seal kandis varjata.

••    Musharrafi võitlus Talibaniga oli mõnevõrra kahepalgeline. Ühest küljest viis ta Pakistani väed piirialadele terroristide vastu, teisalt aga oli väidetavalt ka Talibani juht mulla Omar vahepeal Pakistani või­mude käes vangis, kuid lasti uuesti vaherahu vastu vabaks.

••    Musharrafi tagandamine katkestas aga vaherahu lõplikult. Terroristid on suunanud kogu oma löögijõu Pakistanis või­mule tulnud läänemeelsetele poliitikutele.