Tiibetlaste vaimse juhi 14. dalai-laama Tenzin Gjatso püüdlused on olnud sihitud sellele, et saada Tiibetile tõelist autonoomiat, kuid läbirääkimised Hiinaga on karile jooksnud. Paljud tiibeti pagulased on arvanud, et nüüd tuleks pigem võtta positsioon, mis seab eesmärgiks iseseisvuse Hiinast, kirjutas AFP.

Paguluses elavate tiibetlaste 500 esindajat peaksid selle nädala aja jooksul arutama Hiinat puudutava poliitika kõiki aspekte. Dalai-laama sõnul peaks kogunemine väljendama tiibeti rahva tõelisi arvamusi ja tõekspidamisi vabade ja avameelsete arutelude kaudu.

 "Loodame, et Tiibeti iseseisvuse suund on nädala lõpuks tugevam," ütles mõjuka Tiibeti Noortekongressi president Tsewang Rigzin, kes on ka Dharmsala esinduskogu delegaat. "Olin veidi üllatunud, kui dalai-laama selle kogu kokku kutsus, aga oli viimane aeg. Nagu ta ise ütles, on ta teinud kõik, mis tema võimuses, aga pole edu saavutanud."

Dalai-laama ütles mõni nädal tagasi, et tema keskmise tee lähenemine suhetes Hiinaga on ammendunud, nii et polevat teist võimalust kui küsida rahva käest, kuidas edasi minna. Kogunemisel ei ole poliitikat kujundavat jõudu – kõik soovitused nõuavad Tiibeti paguluses tegutseva parlamendi heakskiitu, kuid esinduskogu mõju on kahtlemata suur.

Enne kogunemist koguti 17 000 Hiinas elava tiibetlase arvamused, teatas parlamendi esimees Karma Chophel, soovimata täpsustada, kuidas arvamused korjati. "Umbes 8000 ütles, et järgivad seda, mida dalai-laama ütleb, ja 5000 arvates peaks kesktee poliitika välja vahetama ning püüdlema täieliku iseseisvuse poole," selgitas Karma Chophel pressikonverentsil.