De Hoop Scheffer ründas kohtumisejärgsel pressikonverentsil “häda ja viletsust” manavaid pessimiste, öeldes, et viis aastat pärast Talibani reÏiimist vabanemist on Afganistan demokraatlik ühiskond, “mis ei kujuta endast enam ohtu maailmale”.

Afganistan oli teisipäeva õhtul NATO juhtide õhtusöögil ainus teema. De Hoop Schefferi sõnul oldi üksmeelel, et Afganistan “on võidetav, ehkki teda pole veel lõplikult võidetud”.

NATO suunab üha enam energiat teiste partnerite Afganistani kaasamisse. Peasekretär de Hoop Scheffer ütles pärast tippkohtumist, et lahendus Afganistanis ei saa olla vaid sõjaline, nõudes ÜRO-lt, EL-ilt, G8-lt ja maailmapangalt NATO toetamist riigile kõikehõlmava sõjalise, poliitilise ja majandusliku strateegia loomisel.

Eesti ei sea piiranguid

Peaminister Andrus Ansip lubas EL-i osaluse Afganistanis tõstatada järgmisel ühenduse tippkohtumisel. EL saadab peatselt riiki eksperdid, hindamaks võimalusi saata sinna tulevikus nn õigusriigimissioon.

NATO enda konkreetseks panuseks tippkohtumisel jäid Saksamaa, Prantsusmaa, Hispaania ja Itaalia lubadused eemaldada mõned piirangud, mis kehtivad nende vägede kasutamisele Afganistanis. De Hoop Schefferi arvutuste kohaselt tähendab see, et NATO egiidi all tegutseva rahuväe ISAF 32 000 sõdurist on 20 000 nüüd “paremini kasutatavad”.

Eesti kaitseminister Jürgen Ligi rõhutas eile, et Eesti ei sea oma Afganistanis viibiva 130 mehe osalemisele ISAF-is mingeid piiranguid.

Olulisem on ehk kokkulepe, et hädaolukorras võib ISAF-i komandör mainitud 20 000 meest käsutada nüüd silmapilkselt, vajamata nende päritolumaade valitsuste nõusolekut. De Hoop Scheffer toonitas, et mingit keerutamist ei tohiks siin olla: “Selle üle, mis on hädaolukord, ei ole mingit targutamist. Selle otsustab üksainus mees – ISAF-i komandör.”

NATO liitlased teatasid ka uutest panustest, pakkudes lisalennukeid, -helikoptereid ja -sõdureid. Kokkuvõttes on ISAF-i täismahust nüüd komplekteeritud 90 protsenti.

NATO liidrid kohustasid end taas tõstma kaitsekulutusi ning teatasid kestvatest ümberkorraldustest NATO kiirreageerimisjõudude tegevuse rahastamisel, mis hetkel on kohmakas ja rangelt riigipõhine.