Tõhusaid ravimeid kasutatakse liiga hilja. Silanderi sõnul alustatakse vähiravi nõr-gemate vahenditega ning alles siis, kui need ei mõju, võetakse kasutusele tugevad ravimid. Tema sõnul paraneks suur osa vähipatsientidest lõplikult, kui haiguse vastu asutaks kohe võitlusse võimsama arsenaliga.

Põhjus, miks seda ei tehta, peitub muidugi rahas. Uued ravimid on väga kallid – Taxotere kuue korra kuuri maksumus on 156 000 Eesti krooni. Kuna aga ühiskonna kulutused ravimitele on niigi kasvanud üle kümne protsendi aastas, siis jääb üle seda kasvu pidurdada kallite ja tõhusate ravimite mittekasutamise arvelt – olukord, mis on tuttav ka väljaspool heaolu-Soomet.

Sagedane elatustaseme-vähk. Sedavõrd olulisem on vähktõve varajane avastamine. Näiteks jämesoolevähk, mida peetakse “elatustasemevähiks” – selle esinemine sageneb sedamööda, kuidas tõuseb elatustase. Asjatundjad usuvad, et sooltevähi esinemine kasvab soomlaste hulgas kümne aasta jooksul. Seepärast on rühm spetsialiste koostanud sooltevähki käsit-leva uuringu-programmi, mida alustatakse hiljemalt kahe aasta pärast ja mis hõlmab 60-69-aastasi mehi ja naisi.

Soome asjatundjad ei pea seda kalliks. Praegustel hinnangutel maksaks 150 000 kuni 250 000 patsiendile tehtav uuring aastas vaid ligi viis miljonit Eesti krooni. See summa pole suur, kui arvestada, et soolte-vähki haigestub aastas paar tuhat ning sureb tuhat soomlast.

Spetsialistide arvates säästaks skriining umbes saja haigestunu elu aastas, kui haigus avastataks varasemas staadiumis. Säästetud inimelu hinnaks tuleb seeläbi 780 000-1,25 miljonit krooni.