Kiiev saab esialgse kokkuleppe järgi tänavu gaasi 20% odavamalt kui EL-i riigid, ent peab jätma transiiditasu mullusele tasemele. Alates 2010. aastast on aga gaasi hind ja transiiditasu „Euroopa tasemel”, konkreetseid arve kumbki valitsusjuht ei maininud. Vastavasisuline leping on kavas allkirjastada täna, seejärel peaks jätkuma ka gaasitarned.

Euroopa on skeptiline

Euroliidu eesistujamaa Tšehhi tööstusminister Martin Riman jäi eile siiski veel ettevaatlikuks. „Me oleme viimastel päevadel näinud mitmeid lootust andvaid momente. EL-i jaoks on oluline vaid gaasitarnete jätkumine ja praegu pole teada, millal see toimub,” teatas ta.

EL-i tööstusvolinik Günther Verheugen kritiseeris pühapäeval mõlemat tülipoolt, märkides intervjuus Saksa Raadiole, et Venemaa ja Ukraina ei näidanud end usaldusväärsete partneritena. Tema sõnul kinnitas see vaidlus, et EL-i püüded vähendada oma sõltuvust gaasi- ja naftatarnetest on põhjendatud ning rohkem rõhku tuleks panna ka uute torujuhtmete rajamisele, mis ei läbiks transiidimaid.

„Me vajame torujuhet, mis kulgeb ligikaudu seda teed mööda, ja selle teostamine muutub väga oluliseks,” märkis ta Läänemere põhja kavandatava Nord Streami kohta.