Kümme aastat Suurbritannia peaministri toolil istunud Tony Blairi valitsusaeg saab 27. juunil ühele poole, kuid konkreetset otsust pole ta oma tuleviku kohta senini teinud. Blairi edasistest käikudest spekuleerib Briti ja USA meedia juba pikemat aega. Eile sai avalikuks võimalus, et ta jätkab “suure neliku” – USA, Euroopa Liidu, Venemaa ja ÜRO – saadikuna Lähis-Idas.

Briti ajalehe Guardian väitel tuli Blairi viimasel kohtumisel USA presidendi George W. Bushiga kõne alla tema võimalik asumine Lähis-Ida erisaadiku kohale, kes hakkaks kiirelt tegelema Palestiina erakorralise valitsuse moodustanud ilmaliku rühmituse Fatah’ liidri, president Mahmoud Abbasi abistamisega riigiaparaadi ülesehitamisel.

New York Times kirjutas, et Blairi rahuvahendajana tööle-asumist ei takistaks ilmselt ka Venemaa, kellega Londonil on pärast Aleksandr Litvinenko surma tekkinud diplomaatiline tüli. Blairi büroo pole veel kommenteerinud tema võimalikku uut töökohta, kuid väidetavalt oli ta väljakutsest meelitatud.

Ei jää tipp-poliitikasse

Möödunud nädalal lükkas Blairi pressiesindaja ümber väited, nagu asuks ta kavandatavale Euroopa Liidu presidendi ametikohale, märkides, et esiteks pole seda veel olemas ja teiseks “ei soovi peaminister jääda tipp-poliitikasse”.

Endine “suure neliku” saadik ja varasem maailmapanga president James D.Wolfensohn lahkus ametist möödunud aastal, väljendades kibestumist Hamasi võimuletuleku pärast.

NYT hinnangul on “suurel nelikul” läinud kiireks talle asendaja leidmisega, kuna nädal tagasi toimunud veristes lahingutes võttis äärmusrühmitus Hamas Gaza sektoris Fatah’ jõududelt kontrolli üle, misjärel Abbas tagandas Hamasi ja Fatah’ ühtsusvalitsuse.

Järgmisel esmaspäeval toimuval Lähis-Ida tippkohtumisel püüavad Iisraeli, Palestiina, Egiptuse ja Jordaania liidrid kriisiolukorrast väljuda.

Mai alguses lubas Tony Blair, et annab 27. juunil peaministri ameti üle senisele rahandusministrile Gordon Brownile, eile toimus tema valitsuse viimane istung.