Rio Tinto ülevõtmine läheks BHP-le maksma 66 miljardit dollarit, ent võimalik 40 miljardi dollarise laenu võtmine koos lisatakistustega konkurentsijärelevalve poolt tähendaks juba liigset riski ajal, mil nõudlus loodusvarade järele maailmamajanduses aina kahaneb, ütles Bloombergi vahendusel BHP Billitoni tegevjuht Marius Kloppers.

Rio Tinto aktsia hind kukkus täna ülevõtukavast loobumise teate peale Londoni börsil 43 protsendi võrra, BHP aktsia hind aga tõusis 21 protsendi jagu.

BHP teatas oma kavast konkurent Rio Tinto üle võtta ajal, mil toorainehinnad olid teel oma rekordkõrgetele tasemetele ja USA 500 kaalukama ettevõtte aktsiate hindu järgiv Standard & Poor's 500 indeks lähenes oma kõigi aegade tipule. Kaksteist kuud hiljem seisis aga Kloppers silmitsi vase hinna 50protsendilise ja nafta hinna 45protsendilise langusega, ühtlasi on kõiki maailma suurima majandusega riike korraga ootamas kõige järsem SKP kahanemine Teisest maailmasõjast saati.

"Ülevõtupakkumine tagasi võtmine maalib väga kurbades toonides pildi," kommenteeris Evolution Securitiese analüütik Charles Cooper oma kirjutatud ülevaates. "Toorainete väljavaade jääb nõrgaks, varud kasvavad ja hinnad langevad, mõjutades negatiivselt ettevõtete tulusid ja valuatsioone."

Austraalias, Lõuna-Aafrikas, USAs ning mitmel pool mujal kaevandusi pidavate BHP Billitoni ja Rio Tinto liitmine oleks loonud konglomeraadi, mis oleks olnud rauamaagi tootjana olnud võrreldav Brasiilia päritolu kaevandusettevõttega Vale (varasema nimega Companhia Vale do Rio Doce), mis kaevandab praegu kõige rohkem rauamaaki üle ilma. BHP ja Rio ühendettevõte oleks olnud ühtlasi maailma suurim vasetootja 9 protsendiga kogu turust ning juhtiv alumiiniumitootja 7 protsendiga. Euroopa Komisjon hakkas võimalikku tehingut uurima juulis, kahtlustades, et BHP saaks sellega liiga suure osa rauamaagiturust.

"BHP peab keskenduma oma senistele tegevustele ja ma arvan, et nad peavad majanduslangusse minnes valmistuma raskusteks ja tekitama nii suuri rahavooge, kui suudavad," ütles Investors Mutual Ltd varahaldur Jason Teh.