Pühapäeval läks pea kolmandik Venemaa Föderatsiooni valijaid urnide juurde, et selgitada vabariikide, oblastite ja linnade esinduskogude uued koosseisud. Valimiskampaania käis, nagu Venemaal tavaks, võimuparteide positsioonidele ohtu kujutada võivate parteide ja isikute jõhkra valimisvõitlusest väljatõrjumisega. Selleks toodi kõige kummalisemaid põhjendusi.

Lääne ajakirjandus on piisavalt kajastanud parempoolset opositsiooni – SPS-i, Jablokot ja Kasjanovi pooldajaid – tabanud tagasilööke. Samas on nende tähelepanu alt jäänud välja üks omapärasemaid arenguid: poliitiline võitlus Mongoolia piiri äärde jäävas Tõva vabariigis, kus rahvuslik ja liberaalne opositsioon astus Ühtse Venemaa (ÜV) kõrvale tehtud teise või-mupartei – Föderatsiooninõu-kogu esimehe Sergei Mironovi juhitava Elupartei (EP) – liikmeiks ja pääses kandideerima

8. oktoobril toimunud Tõva huraali valimistel.

Tegemist on esimese teadaoleva katsega võimupartei n-ö seestpoolt üle võtta. Asja ilmsikstulek pani Kremli-meelsed tegelased raevutsema ja sellega seostub ka Mironovi praegune ülesastumine uue lipu all – Õiglase Venemaa liidrina, millega on praeguseks ühinenud ka Elupartei.

Valimised tõid sensatsiooni

Enne kui Kreml salaplaani tõsidust taipas, olid Tõva valimised andnud sensatsioonilise tulemuse: panustades 32-liikmelise ülemhuraali valimistele (huraal koosneb 32-liikmelisest ülemhuraalist ja 130-liikmelisest rahvahuraalist) võitis EP seal endale 15 ja ÜV 16 kohta, ühes ringkonnas, kus võiduseis kuulus EP-le, hääletus tühistati.

Esimest korda pärast asutamist tuli ÜV-l tunnistada, et ta polegi (ainu)võitja. Mõistagi läks lahti käteväänamine: valimiskomisjon tühistas ühe ÜV ja kolm EP võidetud mandaati, kuid järgnes see, mida Moskvas ei osanud keegi ette näha. EP nime all toimetavad endised rahvarindelased asusid protestiks parlamendiistungeid boikoteerima, nii et need tuli kvoorumi (50% + 1 liige) puudumise tõttu lihtsalt ära jätta. 21. veebruaril tehti juba üheksas katse ülemhuraali töö alustamiseks, ent eluparteilased ja ka mõned ÜV mehed jätsid ikka kohale tulemata.

Jaanuaris langetati Kremlis otsus, et viiele tühjale kohale korraldatakse 11. märtsil uued valimised. Leiti ka võti EP esinduse kärpimiseks, sest Moskvast saadetud arvestuskoja inspektsioon tuvastas 39 miljardi rubla kadumise ülemhuraali kantseleist ja 16. jaanuaril esitati kriminaalsüüdistus ülemkoja eelmise juhataja Vassili Ojuni vastu, kes juhtumisi on EP nimekirja esinumber. Tema mandaadi tühistamine annaks ÜV-le veel ühe koha.

2. märtsil tehti Moskvas uus käik: ühe vaidlustatud valimisringkonna hääletus kuulutati ikkagi seaduslikuks ja mõistagi läks võit ÜV-le. Eile selgitati seega vaid nelja mandaadi saatus.

Jääb veel lisada, et kuna ülemhuraal pole kokku tulnud, on Tõva praegu ainuke Venemaa piirkond, mis pole seni vastu võtnud oma 2007. aasta eelarvet. Märtsis aga lõpeb ka praeguse Tõva presidendi Sherig-ool Oorzhaki kolmas ametiaeg ning Putini hall kardinal (presidendi administratsiooni asejuht – toim)Vladislav Surkov kohtus kolme tõvalase ja ühe venelasega, kes pretendeerivad riigipea kohale. Kreml andis oma toetuse vabariigi senisele juhile, kuid ta vajab ka kohaliku parlamendi toetust.

Duumavalimiste peaproov

•• Eile toimusid kohalikud valimised 14 Vene Föderatsiooni regioonis 86-st, muu hulgas  ka suurlinnades Moskvas ja Peterburis. Neid peetakse detsembris toimuvate riigiduuma- ja järgmise aasta märtsis aset leidvate presidendivalimiste peaprooviks.

•• Kohalike võimude ja kuberneride poolt moodustatavad valimiskomisjonid üritasid mitmel pool opositsiooniparteide nimekirjade ülesseadmist takistada.

•• Oodata on võimupartei Ühtne Venemaa kindlat võitu, kuid vaatlejate hinnangul on huvitav see, kuivõrd edukaks osutub teine Kremli loodud partei, Õiglane Venemaa, mis peaks püüdma vasakpoolset valijaskonda.