Transnistria võimude sõnul suudab vaid Venemaa tagada regioonis vajaliku julgeoleku, vahendas Reuters.
"Me oleme Venemaalt soovinud, et see suurendaks oma rahuvalvajate hulka taas 2700 sõjaväelaseni," ütles Transnistrias viibivate Vene rahuvalvajate komitee kaasesimees Oleg Beleacov.
Hetkel viibib regioonis umbes 1200 Vene sõjaväelast.
"See pole kellelegi saladus, et mõne teise välisjõu kohalolek Transnistrias mis iganes suuruses või võimsuses, peale Venemaa, võib kaasa tuua vaenulikkuse," lisas Beleacov. "Ainult Venemaad usaldatakse kohalike elanike seas absoluutselt, kui garanteerijat. Ja ainult Venemaa on võimeline rahu säilitama."

Poliitilised arengud
Moldova peamine tööstuspiirkond Transnistria on samas mures poliitiliste arengute pärast regioonis, kuna Moldovas on tänavu toimunud kahel korral parlamendivalimised. Moldova uus valitsus tahab aga tihendada koostööd Euroopa Liiduga, millega liitumine pole kaugemas tulevikus samuti välistatud. Moldova valitsuse plaanid ei meeldi aga sugugi Venemaale, mis peab riiki oma mõjusfääri kuuluvaks.
Sellised läänemeelsete poliitikute taotlused ehmatavad Transnistriat, mis näeb Venemaas kaitsjat, mis ei lubaks Moldoval ühepoolselt lahendada konflikti ilma Transnistria vaateid arvestamata, selgitas ava.md mõttekoja juht Vitali Andrievski.
Peamiselt venelastega asustatud Transnistria omavalitsus kuulutas end 1990. aastal Moldova keskvõimust sõltumatuks ja taotleb iseseisvust, Moldova lubab regioonile vaid autonoomiat. Seni pole ükski riik tunnustanud Transnistria sõltumatust, kuid Transnistrial on olemas oma institutsioonid, armee ja keskpank. Eelmisel aastal kohtusid Moldova president Vladimir Voronin ja Transnistria liider Igor Smirnov kaks korda, kuid läbimurdest on hetkel veel vara rääkida.