Kremli ja FSB otsus lõpetada sellest nädalast Tšetšeenias üheksa ja pool aastat kestnud terrorismivastane operatsioon (TVO) on Vene ajalehtede hinnangul täielik Tšetšeenia presidendi Kadõrovi võit. Üks ajaleht nimetas 16. aprilli koguni Kadõrovi võidupühaks.

Moskva tuntud politoloog Aleksei Makarkin ütles Eesti Päevalehele, et nüüdsest kontollib 32-aastane Kadõrov Tšetšeenias kõike, välja arvatud naftatootmine. „Seni kuni Tšetšeenias tegutsesid TVO raames föderaalsed jõuametkonnad, mis ei allunud Kadõrovile, ei olnud tema võim täielik,” lausus Makarkin.

Õigus nõuda omavoli lõppu

Makarkini sõnul suutis Kadõrov esitada Kremlile konkreetseid tulemusi TVO ehk sisuliselt sõjaseisukorra lõpetamiseks. „Terroristide tegevust Tšetšeenias enam keegi eriti ei meenuta, viimastel aastatel räägitakse sellega seoses rohkem Dagestanist ja Inguššiast,” lausus Makarkin.

Tõenäoliselt tegutseb Tšetšeenia mägedes praegu vähem keskvõimu vastu võitlejaid kui Dagestanis, kuid see ei tähenda, et tulevahetused Tšetšeenias oleksid lõppenud. On sümboolne, et just neljapäeval, kui TVO kuulutati ametlikult lõppenuks, pidasid Tšetšeenia siseministeeriumi üksused mägedes tulevahetust kümneliikmelise illegaalsete võitlejate rühmaga. Nädala algul hukkus tulevahetuses sama suure rühmaga üks Vene siseministeeriumi vägede sõdur. Eri allikate teatel varjab ennast Tšetšeenias 50–600 relvastatud valitsusvastast võitlejat.

Inimõiguste organisatsioonis Human Rights Watch Põhja-Kaukaasiat jälgiv Tatjana Lokšina märkis Eesti Päevalehele, et TVO lõpetamine on tähtis, sest seni toimusid kõik ebaseaduslikud kinnipidamised, tapmised ja inimeste kadumised Tšetšeenias just TVO sildi all. „Kohalikud võtavad seda kui Kremli lubadust, et nüüd on sellega lõpp,” ütles Lokšina.

Lokšina sõnul on Kadõrov seni saanud Moskva keskvõimult kõik, mida on soovinud. „Kreml peab vastutasuks nõudma Kadõrovilt, et Tšetšeenias hakkaksid nüüd kehtima seadused. Et lõppeks omavoli, näiteks mägedes varjavate võitlejate sugulaste majade põletamine.”

Kümned tuhanded hukkunud

•• Terrorismivastane operatsioon (TVO) Tšetšeenias nõudis vähemalt 20 000 inimese elu.

•• Operatsiooni aktiivne osa — tegelikult sõda — kestis Tšetšeenias 1999. aasta septembrist kuni 2002. aasta lõpuni ja selle ajal sai surma 4500 Vene jõustruk-tuuride võitlejat. Hilisemate aastate jooksul hukkus ajalehe Kommersant arvutuste järgi veel vähemalt 1500.

•• Aktiivse lahingutegevuse ajal hävitati Venemaa ametlikel andmetel 15 000 Tšetšeenia iseseisvuse eest võitlejat, hiljem hävitati veel üle 2000 võitleja.

•• Tsiviilelanikkonna kaotuste kohta pole kellelgi täpseid andmeid. 2004. aastal hindas inim-õigusteorganisatsioon Memorial rahuliku elanikkonna kaotusteks 10 000–20 000 inimest. Lisaks oli vähemalt 5000 inimest teadmata kadunud. Ramzan Kadõrov teatas reedel, et ainuüksi tema suguvõsast hukkus TVO ajal 420 inimest.

•• Kokku kestis TVO Tšetšeenias 3493 päeva ehk kaks ja pool korda kauem kui Suur Isamaa-sõda aastatel 1941–1945.