Täiesti uued võimalused

Viimaste kuude jooksul on teleskoobi seadistust pidevalt täiustatud, et ta töötaks maksimaalse efektiivsusega. See hool ja vaev on juba vilja kandnud, sest teleskoop on astronoomidel aidanud saada teaduslikult olulisi andmeid. APEX on näiteks mõõtnud mitme kauge universumi objektide koostist.

APEX-i projekti juhtivteadureid, sakslasest professor Karl Menten sõnas, et teleskoobi detektorite suurepärane tundlikkus ühenduses teleskoobi hea asukohaga võimaldab teha fantastiliselt häid vaatlusi, mis pole teiste maailma teleskoopidega võimalikud. Kui tavaliselt on teleskoobid võimelised vaatlema kaugemaid galaktikaid pärast pikemaaegset töötamist, siis Tšiili teleskoobiga on see võimalik kohe.

Teleskoobi ehitustööd kulgesid Bonnis asuva Max Plancki nimelise Raadioastronoomia Instituudi juhtimisel ja see ava-ti ametlikult 25. septembril.

Te-leskoobi abil teevad tööd Max Plancki Ühing, Rootsi Uurimisnõukogu, Euroopa Lõu-na-observatoorium (ESO) ja Tšiili riigi esindajad. ESO ja Tšiili kokkuleppe järgi antakse 10 protsenti vaatluste ajast Tšiili astronoomide käsutusse.

Tegemist on esimese submillimeetrilistel lainepikkustel töötava teleskoobiga lõunapoolkeral ja astronoomidele avanevad uued võimalused oma uuringute ja vaatluste tegemiseks. APEX-i abil saab paremini uurida näiteks esimesi universumis tekkinud galaktikaid. Põnev on seegi, et tele-skoobiga saab leida täpsemaid tulemusi kosmoses olevate tihedate gaasi- ja tolmupilvede keemiliste ja füüsikaliste omaduste kohta. Neis pilvedes sün-nivad miljonite aastate pikkuse arengu tulemusel uued tähed ja planeedid.

Teleskoobi kodulehekülg:

Teleskoop kaugel inimasustusest

•• APEX-i teleskoop paikneb 5100 meetri kõrgusel Atacama kõrbes Tšiili põhjaosas seetõttu, et kosmosest tulev submillimeetrine kiirgus jääb Maa atmosfääris olevasse veeauru kinni ja see oht on arusaadavalt suurem niisketes ja madalamates piirkondades.

•• Teatavasti on Atacama kõrb maakera kuivemaid paiku. Sestap on seal ülihead vaatlustingimused, kuid samas tähendab see ka keerulisi logistilisi probleeme, sest tegutseda tuleb inimasustusest väga kaugel.

•• Pealinnast Santiagost asub teleskoop 1650 kilomee