Magistrikraad tähendab hiigelvõlga. 28-aastane Michel, kes keeldus oma perekonnanime ütlemast, leidis end dilemma ees: kas jätta kool pooleli ja hakata tagasi maksma 60 000 dollarit võlga või lõpetada kool magistrikraadiga ja jääda 160 000 dollarit võlgu.

Kõrge õppemaksu tasumiseks võetud laenud ning krediitkaardile kogunenud võlg viis USA-s läinud aastal pankrotti rekordilise 1,5 miljonit kahekümnendates eluaastates ülikoolilõpetajat. Uuringud näitavad, et USA-s on kõige kiiremini kasvavaks maksujõuetute grupiks alla 25-aastased noored.

Pankrotiga tegelevate advokaatide sõnul on see üsna ootuspärane, sest kolledĻite lõpetajad võlgnevad statistika kohaselt õppelaenudena keskmiselt 19 400 dollarit. Õppelaenu andva Nellie Mae kompanii sõnul on praegu esmakursuslaste krediitkaartidel olev võlasumma keskmiselt 2748 dollarit. Veel 1998. aastal oli see 1879 dollarit ning 1993. aastal enam kui kaks korda väiksem tänasest.

“Ei pea olema majandusgeenius rehkendamaks, et kui lõpetate ülikooli 100 000-dollarilise võlgnevusega, millele lisandub 7-8 protsenti intresse, ja leiate töökoha aastapalgaga 39 000 dollarit, on teie olukord kehv,” ütles Rockville’is paikneva büroo Garza, Regan & Associates advokaat John Garza.

Laenutingimused väga karmid. Kui viis aastat tagasi võttis ta paar üliõpilaste pankrotiga seotud kohtuasja aastas, siis nüüd võtab ta neid sama palju kuus. “Üliõpilaslaenud on kasvanud võrreldes varasemaga tohutult suureks ning intressid ja ka tagasimaksu tingimused on muutunud palju karmimaks,” märkis Garza.

Pankroti väljakuulutamine ei kustuta üliõpilaste laenu, vaid lükkab selle edasi. Kogu laenu kustutamist esineb harva, üks-nes vaid siis, kui võlgnik suudab tõestada erakordset raskust. Ent see on advokaat Garza sõ-nul muutumas kergemaks.

Ühel kolmest USA üliõpilasest on vähemalt neli krediitkaarti ning ühel kümnest on sellel üle 7000-dollariline võlgnevus. Mõ-ned ülikoolid on loobunud krediitkaartide väljastamisest üli-õpilastele. Teised on loonud pankadega partnerlusi, mis lubavad väiksemat kasumit, ent hoiavad kliente lootuses, et nad võla kunagi ära maksavad.