Umbes 10 000 inimest kogunes Dunaszerdahely'i linna jalgpallistaadionile Slovakkia edelaosas avaldama meelt Slovakkia jõustunud uue keeleseaduse vastu, mis keelab ametliku asjaajamise muudes keeltes peale slovaki keele. (Slovaki keeles on linna nimi Dunajská Streda, kuid rohkem kui kolmveerand linna asukatest on ungarlased.)

Riigi väitel on seadus kooskõlas Euroopa normidega, kuid ungarlasest seaduse vastaste arvates rikub see rahvusvahelist õigust. Keeleseadus võimaldab rikkujaid karistada kuni 5000 euro suuruse (78 000 kroonise) trahviga, millele peab eelnema kirjalik hoiatus, vahendas BBC.

Seaduse järgi tuleb slovaki keelttarvitada kõikides "ametlikes kontaktides", kuid see mõiste jääb seaduses ebaselgeks. Seaduse mõju kultuurisündmustele ning otsesaadetele televisioonis ja raadios on samuti veel ähmane.

Slovakkias elab üle poole miljoni ungarlase (neid on kümnendik riigi rahvastikust), kelle arvates on seadus valitsuse järjekordne katse nende kultuuri alla suruda.

Ungari partei: seadus õhutab vaenu

"Seadus ei ole loogiline, vaid üksnes kerib üles pingeid inimeste vahel, kes on rahumeelselt kõrvu elanud," ütles BBC-le Péter Pázmány, kes juhib praegu opositsioonis olevat suurima Slovakkia ungarlaste erakonda, Ungari Koonderakonda (Magyar Koalíció Pártja).

Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) hinnangul austab seadus vähemuste õigusi, kuid organisatsioon märgib siiski ohte, mis võivad tulla ette selle liiga karmil rakendamisel.

Järgmisel nädalal peaks Slovakkia peaminister Robert Fico kohtuma oma Ungari kolleegi Gordon Bajnaiga, kuid riikide omavahelised suhted on nüüd langenud mitme aasta kõige halvemale tasemele.

Rahvuslik revanš endises Ungari kuningriigis

Tegu ongi osalt ülemöödunud aastasaja viirastuste maadlusega: slovakid süüdistavad ungarlasi vastu 19. aastasaja tagaigatsemises. Toona kuulus Slovakkia Ungari kuningriiki, mida monarhina valitses küll Austria valitseja – Esimese ilmasõja ajal "Švejkist" tuttav Franz Joseph I –, kuid Slovakkia siseasjade üle oli voli Budapestis asuva ungari valitsuse käes.

Slovakkia parempopulistliku peaministri Robert Fico sõnul tähendavad tegelikku probleemi inimesed, kes Slovakkia lõunaosas üritavad slovakke sundida ungari keelt õppima.