Neljapäeval rääkis Tšehhi kümnest üleujutuseohvrist, eilseks oli hukkunute arv kasvanud tosinani ja kardeti lisa, esimesest tulvavees uppunust teatas ka Poola. Tugevad vihmasajud kergitasid oluliselt paljude Kesk-Euroopa jõgede veetaset, ilmaennustus lubab vihma jätkumist ka nädalavahetuseks, eriti Tšehhis.

Kümme tšehhi hukkus Poola ja Slovakkia piiri lähedal, kõige enam kahjustusi on saanud Novy Jicini linn. Vähemalt kuus inimest uppus, ülejäänutel ütles veelõksu sattudes ilmselt süda üles, enne kui päästjad nendeni jõudsid. Vee alla jäänud majadest evakueeriti sadu inimesi, valitsuse korraldusel saadeti päästetöötajatele appi tuhatkond sõdurit.

„Olukord on halb, kuid mõnevõrra stabiliseerunud,” ütles Reutersile 27 000 elanikuga Novy Jicini volikogu liige Tomas Vindis. „Praegu ei ole veeohtu, kuid ilmaennustus pole just eriti soodne, nii et kõik on veidi mures, et veetase võib uuesti tõusta.”

Poole sajandi suurim sadu

Kõrgeim, kolmanda taseme ujutusoht oli eile jõus mitmes Moraavia piirkonnas, kus sajad inimesed jäid ajutistesse varjupaikadesse, sest elektri- ja gaasivarustus oli katkenud ning teed ära uhutud.

Praegused üleujutused on Tšehhi suurim loodusõnnetus pärast 2002. aastat, mil tulvavees hukkus 17 inimest ja vesi voogas üle Praha ajaloolise südame. Purustuste parandamine läks riigile maksma kolm miljardit dollarit, nüüd hindab võim kahjustusi kümnetes miljonites dollarites.

Austriat tabanud viimase poole sajandi ägedaimad paduvihmad on kergitanud oluliselt Doonau veetaset. Viinis tõusis see ilmselt kõrgeimaks neljapäeval, kuid uute sadude puhul võib tõus jätkuda. Viinis pälvis enim tähelepanu Albertina muuseum, kus hoitakse näiteks Monet’ ja Renoiri töid: selle maa-alusest hoidlast asuti evakueerima kunstiteoseid. Tipphetkel püüd­sid Austrias tulvavett tõrjuda 13 000 päästetöötajat, politseinikku ja sõdurit.

Slovakkia lääneosas kuulutati välja teise astme ohuolukord, Ungaris kehtestati sama ohutase Doonau ülemjooksul ja kõrgeim ohutase Raba jõel.

Poolas jätkatakse evakueerimist

•• Poolas on võim andnud tulvahoiatuse 43 kohas ja kehtestanud ohuolukorra veel 20 paigas eelkõige riigi lõunapiirkondades, kuigi ägedad sajud on tabanud ka maa põhjaosa.

•• Eile teatati Kagu-Poolas esimesest inimohvrist. „Tundmatu umbes 50-aastase mehe surnukeha leiti Wielopolka jõest ööl vastu reedet,” ütles Rzeszowi linna kriisireguleerimiskeskuse esindaja AFP-le. „Ilmselt oli üle kallaste tulvav jõgi ta kaasa haaranud, surnukeha leiti puurisu taha kinni jäänuna.”

•• Evakueeritud on enam kui 600 inimest ja ilmselt tuleb evakueerimist jätkata, sest

ilma­­ennustus näeb Poola lõunaosas ette vihmavalingute kestmist isegi kuni teisipäevani. Üle on ujutatud Czechowice-Dziedzice raudteejaam, mis on üks piirkonna olulisemaid ja asub raudteeliinil, mida mööda sõidavad rongid Varssavist Budapesti ja Viini.