Ulbrichtile on esitatud süüdistus narkootikumide vahendamises vandenõus, arvutihäkkimise vandenõus ja rahapesu vandenõus, seisis kohtudokumentides. Forbers kirjutab, et ametivõimud kahtlustavad Ulbrichti ka mõrva tellimises läbi Silk Roadi.

Silk Road oli Tori anonüümne ja krüpteeritud teenus, läbi mille müüdi peamiselt keelatud asju: relvad, narkootikumid, võltsraha, varastatud krediitkaartide andmed, kemikaalid, meditsiinikaubad, teenuseid jne.

"Silk Road on kõige keerukam ja põhjalikum kriminaalne turuplats internetis tänaseni," ütles FBI agent Christopher Tarbell küberkuritegude talitusest New Yorkis Reutersi vahendusel. Ametivõimud tegid alates novembrist 2011. rohkem kui 100 ostutehingut Silk Roadist ning kaup saadeti analüüsimiseks New Yorki. Laboritulemuste kohaselt oli enamasti tegemist väga puhta internetilehel reklaamitud narkootikumidega, ütles Tarbell.

Veebikeskkonda kasutati mitme tuhande narkodiileri poolt, et müüa "sadu kilogramme illegaalseid narkootikume, lisas ta. Süüdistuse kohaselt vahendas Silk Road, mis sai alguse 2011. aasta veebruaris, lisaks narkootikumidele ka õpetusi sularahaautomaatide häkkimiseks, kontakte mustale turule ja võltsijatele, relvasid ja palgamõrvasid.

Süüdistuse kohaselt tegutses Ulbricht, kes lühendas oma varjunime Dread Pirate Roberts DPR-iks, San Franciscos ja kasutas Silk Roadi haldamiseks isegi internetikohvikute arvuteid. Silk Roadi anonüümsust kaitsesid keerukad tehnoloogilised lahendused, mis varjasid serverite asukohti ning administraatorite ja kasutajate identiteeti.

Hämmastavalt seisab süüdistuses, et Ulbricht võeti USA sisejulgeolekuministeeriumi poolt ette juulis, kui avastati saadetis võltsitud isikutunnistustega, kus oli kõigil peal Ulbrichti pilt. Seejärel külastasid FBI agendid Ulbrichti tema San Francisco kodus, kusjuures mees keeldus kommenteerimast väites, et hüpoteetiliselt võib igaüks selliseid dokumente tellida Silk Roadist, kirjutab The Verge.

Bitcoinide konfiskeerimine

Reidi käigus konfiskeerisid ametivõimud 3.6 miljoni dollari väärtuses digitaalset valuutat bitcoini, mida Silk Roadil kasutati sularaha või pangakaartide asemel tehingute tegemiseks. Süüdistuses seisis, et Ulbrichti veebikeskkona kaudu tehti tehinguid rohkem kui 9.5 miljoni bitcoini väärtuses, mis on jämedalt võrdne 1.2 miljardi dollariga (bitcoini väärtus kõigub palju, seega täpset arvu on raske tuua). Bitcoinid konfiskeeriti võttes üle nö digitaalsed rahakotid, milles kasutajad valuutat hoidsid.

Kuid olukord ei ole tõsine mitte ainult Ulbrichtile, vaid ka diileritele, kes Silk Roadi äri tegemiseks kasutsid. Portaalis Reddit käib elav arutelu Silk Roadi teemalehe all, kus kasutajad räägivad oma nördimusest ning sellest, kuidas nad just hiljuti olid suuri summasid raha kandnud Silk Roadi (vajalik tehingute tegemiseks).

Üks Silk Roadi kasutaja ütles kommentaaris Buzzfeedile, et veebilehe sulgemine ei teinud midagi paremaks, vaid muutis olukorra "väga halvaks väga-väga paljudele inimestele."


Ekraanitõmmis Silk Roadi leheküljest.