Türgi suurlinnas Istanbulis ja populaarsetes kuurortlinnades Marmarises ja Antalyas plahvatas ööpäeva jooksul viis pommi. Ohvriterohkeim oli viimane, Antalya kesklinnas toimunud plahvatus, milles hukkus kolm inimest ja kümned said viga.

Antalya plahvatus toimus kohaliku aja järgi kella viie paiku õhtul populaarses ostupiirkonnas hoone ees, milles on mitu Türgi restorani. Reutersi teatel oli pomm paigutatud trammitee kõrvale pargitud mootorrattale, kohapeal hukkus kaks inimest, kolmas suri haiglas. Vigastada sai vähemalt 18 inimest.

Rünnakud algasid pühapäeva öösel Marmarises ja Istanbulis. Marmarises sai viga kümme Briti ja 11 Türgi kodanikku, kui väikebussi all plahvatas pomm. Veel kaks pommi plahvatas sama linna sadama lähistel prügikastides, kuid need ei toonud ohvreid. Neljas plahvatus Istanbulis põhjustas vigastusi kuuele türklasele.

Marmaris on turistide seas populaarne kuurort, mida külastab igal aastal vähemalt veerand miljonit välismaalast. Kohalikke elanikke on 30 000, kuid turismihooajal suudetakse linnas tööd pakkuda ka kaks korda suuremale inimhulgale. Teiste hulgas külastab linna ka palju eestlasi, seekordne rünnak kedagi neist ei tabanud.

Türgi võimud lubasid süüdlased välja selgitada nii ruttu kui või-malik. Keegi pole vastutust rün-naku eest endale võtnud, varem on terroriakte riigis sooritanud peamiselt PKK võitlejad, vasak-äärmuslased või oletatavad al-Qaida toetajad.

Türgi kahtlustab PKK-d

Seekordsed plahvatused meenutasid Kurdistani rühmituse PKK varasemaid rünnakuid Türgis, kui 12 aastat tagasi toimunud kurdide rünnakus samale Marmarise linnale hukkus kolmes plahvatuses kaks ja sai vigastada 21 inimest. Tänavu juulis hukkus PKK rünnakutes 18 inimest, augustis kolm.

Kurdistani vastupanu Türgi võimudele sai alguse Ankara diskrimineerivast poliitikast. Vahepeal relvad maha pannud ja Iraagist pelgupaika otsinud PKK on viimasel ajal uuesti elavnenud, sest keskvõim pole nende arvatas teinud piisavalt järeleandmisi.