Fukushima Daiichi (ehk esimese) tuumajaama kriis Tokyost 250 km põhja pool asuvas Okumamachis ei ilmutanud ka eile vaibumise märke. Katseid reaktorites olevaid uraanivardaid veega jahutada on saatnud vaid osaliselt edu, eile arutati tõsiselt juba Tšernobõli mõõtu kriisimeetmeid – ülekuumenenud reaktorite liiva ja seejärel betooni alla matmist. Kolmanda reaktori hoonet üritati ka eile helikopterite ja lennukite abil veega üle kallata, millega paraku paljastati, et katsed ülekuumenemist merevee reaktorisse pumpamisega ohjeldada polnud piisavat efekti andnud.

Ometi oli kiirgustase väljaspool reaktoreid mõnevõrra alanenud, veel kolmapäeval polnud võimalik isegi helikoptereid õhku saata. Samal ajal nähti kõvasti vaeva, et taastada elektrijaamade jahutusveepumpade elektriga varustatus. Tokyost kohale toodud tuletõrje ja politsei veekahuritega pumbati vett ka reaktorite peal asuvatesse jahutusveehoidlatesse. Suurimad probleemid olid kolmanda ja neljanda reaktori kasutatud kütuse hoidlates, millest lekkis gammakiirgust. Lisaks tuumajaama enda 50 töötajale, kellest 20 vajas juba haiglaravi ja kaks on jäänud kadunuks, on jahutustöödele kaasatud ka kaitseväelasi, tuletõrjujaid ja politseinikke, kokku 180 inimest.

Tuul puhub itta

Samal ajal on teavitus nii inimesi ähvardavast kiirgusdoosist kui ka jahutustööde tõrgetest olnud niivõrd ebapiisav, et Jaapani võimu­de katsed rahvast rahustada an­navad pigem vastupidise efek­ti. Tavaliselt kiiritustõve vältimiseks kasutatavatest jooditablettidest on tühjaks ostetud ap­teegid juba nii siin- kui ka sealpool Vaikset ookeani. Maailma Terviseorganisatsioon teatab rida­misi juhtumitest, kus haiglad (enamasti Jaapanis ja naaberriikides) ei pea ravima mitte kiirituse, vaid hoopis jooditablettide üledoosist saadud mürgituse tagajärgi. Hiina ilmastikuteenistus teatab, et seni on kõik tuuled puhunud Fukushima radiatsiooni ida poole ehk Vaikse ookeani kohale. Lõuna-Korea ja Taiwani lennuväljadel on mõõdetud kerkinud kiirgustaset kümnetel lennureisijatel, seni küll mitte ohtlikul määral.

Merkel alistus tuumavastastele

•• Saksamaa kantsler Angela Merkel, kes mullu otsustas riigis 17 tuumajaama sulgemise kuni 12 aasta võrra edasi lükata, tegi eile kannapöörde ja teatas, et riik loobub tuumaenergia kasutamisest. Praegu on ajutiselt seisma pandud seitse vanimat reaktorit, nüüd lubas Merkel üleminekut taastuvenergiale nii kiiresti kui võimalik. Just tuumajaamade küsimus on viimastel kuudel Merkeli populaarsust vähendanud.

•• Enamik tuumariike, sh Prantsusmaa ja Hiina on sel nädalal teatanud vajadusest oma reaktorite turvalisus üle kontrollida. USA meedia loeb üles sealseid ohtlikumaid tuumajaamu. Samal ajal aga allkirjastas Moskva lepingud, mille kohaselt ehitatakse uued tuumajaamad Valgevenesse ja Türki. Ka Poola ja Rumeenia kinnitavad avalikku arvamust trotsides, et nende tuumajaama ehitamise plaanid ei muutu.