Lauljateks on tavalised 60–80-aastased külanaised, kes staari­elust vabal ajal panevad kartuleid, lüpsavad lehmi ja arutavad, miks pole kohaliku kolhoosi rahvale aasta algusest kopikatki palka makstud.

Praeguseks Vene telekanalites RTR, NTV ja Kultura kõlanud rokitöötlustega tegi folklooriansambel algust aasta tagasi. Neile varemgi värvikaid ideid jaganud Iževski telerežissöör Pavel Pozdejev rääkis, et käivitas projekti udmurdi keele propageerimiseks. Varem oli ta pannud nai­sed Iževski peaväljakule kohalikke pirukaid ehk perepet­ši­sid küpsetama. Ette­võt­mine kandis nime „Pirukad pitsa vastu”. Aga kuna ükski Iževski pitsabaar ei julgenud udmurdi vanaemade küpsetistega võistlema tulla, said nad kogu au ja kuulsuse.

„Valisin oma maitse järgi välja kümmekond lugu rokiklassikast, näiteks Akvariumi „Gorod zolotoi” ja The Beatlesi „Yesterday”, ning memmed tegid nendele udmurdikeelsed sõnad. Praegu teatakse-tuntakse meid küll paljudes paikades Venemaal, aga mitte nii palju Udmurtias,” ütles rokiidee autor Pozdejev.

„Ma ei tea midagi „Hotel Californiast”, ei tea isegi, kus see võiks asuda, aga kuna meloodia on kena, kirjutasime sellele udmurdikeelsed sõnad, mis räägivad, kui ilus on elu udmurdi külas,” rääkis üks naistest, Galina Koneva, kuidas ansambli The Eagles kultuslaul neile hinge läks.

Samuti talitati The Beatlesi „Yesterdayga” ning kui kõlab vaikne udmurdikeelne lugu möödunud noorusest ja unistustest, tõmbab mõnigi laulja käega üle silmade. Internetiportaalides leviva „Yesterday” video kommenteerijad on leidnud, et töötlus minevat rohkemgi hinge kui Lennoni-McCartney ehk liigagi palju mängitud originaal.

„Videos on isegi meie küla kass sees,” lisas õnnelikult ansambli kunstiline juht, küla veidi vä­sinud ilmega kultuurimajal hinge sees hoidev Olga Tuktareva.

„Kartsin alguses, mis nendega juhtub, kui Moskvasse esinema kutsutakse ja televiisoris näidatakse. Aga nad ei ole muutunud halvas mõttes staarideks, vaid on jäänud täiesti tavalisteks vanaemadeks ja säilitanud eluterve huumori. Näiteks ühes tšastuškas ehk lorilaulus kuulutame: kuulete meid ainult täna, sest homme oleme juba surnud,” rääkis ansambli juht. Harva möödub nädal, kui talle ei helistata ja neid esinema ei kutsuta. Aga minna on raske, sest raha selleks pole ja honorari nad esinemise eest küsida ei tihka.

Vaimustunud publik

Naised meenutavad senini oma esimest roki­tööt­luse esitamist, kui saal oli kogu loo ajal haud­vaik­ne. Siis aga tõusis noorepoolne publik püsti ja aplodeeris nii, et lagi ähvardas sisse langeda.

Veel meenutavad nad suure naeruga, kuidas käisid Iževskis plaadipoes laulmiseks sobilikku repertuaari otsimas. Müüjatel kukkusid suud imestusest lahti, kui pearättides udmurdi vana­emad palusid ansamblite Queen ja Deep Purple plaate. Nüüdseks on „We Are the Champions” ja „Smoke on the Water” saanud endale udmurdi sisu.

„Kindlasti on esinemised andnud meile juurde ka kohapeal tegutsemise julgust,” lausus Tuktareva. Nimelt leidsid nad üheskoos, et tänu ansamblile tuntust koguv 600-hingeline ja täielikult udmurdi elanikkonnaga Buranovo küla vajaks rohkem kasimist. Käivitatud ettevõtmine meenutas Eestimaa liikumist „Teeme ära”. Lisaks koristamisele riputati kaunite majade väravatele hüüumärke ja koledatele küsimärke ning valmistati puust lillekaste.

Rokikuulsuse kiitus

Grebenštšikovi ettepanek

Eestisse hõimupäevadele

•• Suurimaks tunnustuseks peavad Buranovo Vanaemad, et Venemaa elav rokilegend, ansambli Akvarium liider Boriss Grebenštšikov on avaldanud soovi nendega kokku saada.

•• Vanaemade laule saab kuulata internetiküljel: http://yumshan.ru/radio.html ja videot vaadata veebiaadressil: http://uralistica.ning.com/video/buranovskie-babushki-feat

•• Pole välistatud et Buranovo Vanaemad jõuavad ka Eesti sü­gisestele hõimupäevadele. Varasematele kutsetele on nad küll eitavalt vastanud, sest põllu­tööd tahavad tegemist, kartul võtta ja vili lõigata, et vaeses külas midagi hamba alla panna oleks.