Tunnistajate sõnul põletasid uiguurid provintsi pealinna Urumqi tänavatel sõidukeid ja blokeerisid liiklust, vahendas Reuters.

"Kohalik omavalitsus pole teatanud, kui palju inimesi rahutustes osales, küll teatati, et nad kogunesid loata mõnedes äärelinna piirkondades, kus nad alustasid purustamist, huligaanitsemist ja põletamist," ütles üks kohalik ametnik uudisteagentuurile Xinhua.

"Hukkunud olid kolm tavalist hani rahvusest inimest," lisas ta. "Rohkem kui 20 inimest on intsidendis saanud viga ja paljud mootorsõidukid on põletatud."

Tema sõnul saatis keskvalitsus sündmuskohale märulipolitsei, kes arreteeris mõned rahutustes osalenud inimesed.

Tunnistajate sõnul oli tegu uiguuride rahutustega, kes protesteerivad Hiina ülemvõimu vastu. Nende teatel kogunesid linnas tuhanded inimesed, kes purustasid busse, kuni tuhanded politseinikud ja märulipolitseinikud ajasid nad pisargaasi kasutades laiali.

Rootsis eksiilis viibiv uiguuride esindaja Dilxat Raxit selgitas, et juuni lõpus puhkesid Lõuna-Hiinas rahutused hanide ja uiguuridest vabrikutööliste vahel, kes süüdistasid hanisid etnilises diskrimineerimises.

"Tuhanded inimesed tahtsid etnilise diskrimineerimise lõpetamist ja nõudsid selgitust," lisas Raxit.

Xinjiangi provintsis elab 20 miljonit inimest, kellest pooled on islamiusulised uiguurid, kuid 1949. aastal oli uiguure regiooni elanikkonnast 95 protsenti. Provintsis elab hulgaliselt hani immigrante, kes on Urumqis enamuses. Keskvalitsus viib omakorda läbi jõulist assimileerimispoliitikat, põhjendades seda sellega, et 3000 aastat tagasi siirdusid esimesed asukad regiooni aladele just Hiinast, uiguurid saabusid sinna aga 842. aastal pärast Orkoni riigi kokkuvarisemist.

Turgi rahvaste hulka kuuluvad uiguurid nõuavad Hiinas suuremat autonoomiat, loodud on ka sõltumatust taotlev Ida-Türkmenistani Sõltumatuse Liikumise (Kökbayraqi). Xinjiangi provintsis pingestus olukord järsult alates 1990. aastast toimunud rahutute järel, milles hukkus 50 inimest. Viimased verised rahutused leidsid aset 1997. aastal, mil hukkus kümme inimest.