Avastatu näol on tegemist huvitavaima arheoloogilise leiuga viimaste aastate jooksul. Püramiidistruktuur hõlmab 1,2-ruutkilomeetrist maa-ala ning on olnud hinnanguliselt 60 meetri kõrgune.

Arheoloogide sõnul viitab seni välja kaevatu, et tegemist on üle viie aastatuhande vanuse ehitisega, mis meenutab hilisemaid asteekide ja maiade püramiidtempleid. See tähendaks, et ehitis pärineb varasest pronksi-ajast ning on vähemalt 300 aastat vanemgi kui maailmakuulsad Egiptuse püramiidid.

Väljakaevamisi juhtiva arheoloogi Viktor Klõtško sõnul on praeguseks leitud inimjäänuseid sisaldavaid haudu ning templite ja ohvrialtaritega sarnanevaid moodustisi. Esialgsed analüüsid on näidanud, et maetud surid põlemise läbi. Seetõttu arvabki Klõt‰ko, et leitu näol pole tegemist tavalise hauaplatsiga.

Tema sõnul ehitas hiiglasuure struktuuri arvatavasti Ukraina territooriumil elanud paganausklik ja päikesejumalat kummardanud muinashõim ning avastatud objekti näol oli ilmselt tegemist religioosse objektiga, kus ohverdati jumalatele ja koguneti muude tresemooniate läbiviimisteks. Kulda ega väärisesemeid väljakaevamiste käigus seni veel leitud ei ole ning arvatavasti neid seal polegi.

Ebaharilikku leidu märkasid esmakordselt arheoloogialaagrist osa võtnud koolilapsed kahe aasta eest. Tänaseks on välja kaevatud vaid hiidsuure konstruktsiooni pealmised kihid ning teadlaste hinnangul võib kogu püramiidi väljakaevamine aega võtta isegi üle aastakümne.

Kas leidu võib tõepoolest pidada püramiidiks, pole praegu veel kindel. Ehitise püramiidikujuline struktuur on küll ilmselge, kuid teadlased on hoidunud selle ennatlikku nimetamist püramiidiks. Ukraina Teaduste Akadeemia avalduses peetakse näiteks võimalikuks, et tegemist on Stonehenge-taolise monumendiga. Väljakaevamisi juhtiv Klõtško väitis, et olenemata sellest, kas avastati püramiid või mitte, on tegemist rahvusvaheliselt tähtsa objektiga.


Leid turistide meelitamiseks

•• Peale kultuurilise väärtuse on avastatud monumendil ka äärmiselt suur majanduslik väärtus. Suure tõenäosusega saab leiust Ukraina uus turismimagnet. Juba praegu on ametivõimud hakanud tegema esimesi samme turistide kohalemeelitamiseks ning nende vastuvõtmiseks.

•• Luhanski oblasti ametivõimud teatasid hiljuti nõusoleku andmisest hotelli ehitamisele väljakaevamiste lähedusse. Lisaks teatati väljakaevamiste toimumiskoha muutmisest kõigile avatud välimuuseumiks.

•• Kõrgeltarenenud muinastsivilisatsioonides olid püramiidid äärmiselt tähtsal kohal, sümboliseerides igavikku ja jäävust. Kuulsamad avastatud püramiidid asuvad Egiptuses, kus arvatakse neid kokku olevat sajakonna ringis.

•• Euroopas on püramiidikujulised struktuurid äärmiselt haruldased. Mullu väitis Bosnia arheoloog Semir Osmanagici, et riigi keskosas asuva Viscosia mäe sees peitub üks kuni kolm püramiidi. Arheoloogiliselt on see koht veel läbi töötamata.