Ülemraada istungile saabus ka president Leonid Kutšma. Oma lühikeses sõnavõtus teatas ta, et Ukraina peaprokurör Gennadi Vassiljev on esitanud lahkumispalve, mille ta kindlasti rahuldab. Peaprokuröri tagandamine oli üks opositsiooni nõudmisi Kutšmale.

Pärast hulka kompromisse hääletati kõiki poliitilise kriisi ületamiseks mõeldud otsuseid ühtse paketina. Suure häälte-enamusega, 402 saadiku poolt-häälega võeti otsus vastu.

Otsus sisaldas valimisseaduse muudatusi, eelkõige neid aspekte, mis opositsiooni arvates lubasid eelmistes presidendivalimiste voorudes ränka võltsimist. Konstitutsioonimuudatuste osas saavutati oposit- siooni ja president Kutšma varasemates seisukohtades samuti kompromiss.

Parlamentaarne vabariik

Kutšma nõudis, et presidendi täitevvõimu valitsusele üle-andmine jõustuks kohe, opositsioon, et pärast uusi parlamendivalimisi 2006. aastal. Ukraina vaatlejate hinnangul tuli vastuvõetud otsus siiski kahjuks Kutšma plaanile jätta valitsus oma kontrolli alla ka pärast presidendiametist lahkumist.

Konstitutsioonimuudatused jõustuvad 1. septembril 2005 juhul, kui parlament on selleks ajaks suutnud heaks kiita kohalike omavalitsuste poliitilist korraldust muutvad konstitutsioonipunktid. Kui seda ei juhtu, saab Ukrainast parlamentaarne vabariik 1. jaanuarist 2006.

Ukraina tulevasse parlamentarismi on siiski jäänud punkte, mis ei luba seda võrrelda näiteks Eesti poliitilise süsteemiga. Nii esitab kaitseministri ja välisministri kandidatuuri tulevikus parlamendile kinnitamiseks president. Teised valitsuse liikmed esitab parlamendile peaminister. Tulevikus hakkab Ukraina parlament ametisse kinnitama ka presidendi poolt esitatud julgeolekuameti ülemat ja keskpanga presidenti.

Pärast presidendivalimiste kolmanda vooru tulemuste selgumist ametisse kinnitatud valitsus töötab kuni 2006. aasta parlamendivalimisteni.

Ootamatu kompromiss on ajanud segadusse tänavatele kogunenud rahva. Valitseb teadmatus, kas jätkata meele-avaldusi ja valitsusasutuste piketeerimist. Samal ajal pole president Kutšma tagandanud ametist ka praegust valitsust.

Peaminister Viktor Janukovitš on ametlikult puhkusel ega saa Kutšma sõnul seetõttu ka parlamendi poolt vastu võetud valitsuse tagandamise otsusele alla kirjutada. Teisalt pole pärast tänast kompromissi parlamendis sellel olulist tähtsust.

Pommuudiseid lõhkeb järjepanu

•• Ukraina poliitikud iseloomustavad eilset parlamendiotsust kui ajaloolist. Kuid sellegi sündmuse taustal jätkub ka muid Ukraina poliitikaelu erutavaid uudiseid küllaga. Uuesti on Ukraina ajakirjanduse veergudele ilmunud teated, et Viktor Juštšenko näo mõistatusliku moondumise on põhjustanud mürgitamine ning Austria arstid olevat lõpuks ometi selgitanud juhtunu täpseid asjaolusid.

•• Teiseks pommuudiseks sai eile Juštšenko peamise kaasvõitleja Julia Timošenko foto ilmumine Interpoli tagaotsitavate isikute kodulehele. Timošenko olevat nimelt kuulutatud Moskvas septembri lõpul tagaotsitavaks, kuna polnud ilmunud Venemaa sõjaväeprokuratuuri ülekuulamisele.

•• Timošenkot süüdistati Vene kõrgetele sõjaväelastele altkäemaksu andmises. Kuidas juhtum sai ilmuda Interpoli kodulehele, on veel selgusetu. Interpol on küll vabandanud ja Timošenko tagaotsitavate seast kustutanud. Põhjenduseks tõi Interpol, et Timošenko tagaotsitavaks kuulutamine oli arutusel olevate küsimuste seas ja sattus eksituse tõttu kodulehele.