Sel nädalal võttis Venemaa kohus vahi alla kaheksa meest, kes väidetavalt kaaperdasid kaubalaeva Arctic Sea: Jevgeni Mironovi, Igor Borissovi, Vitali Lepini, Aleksei Bulejevi, Aleksei Andrjušini, Dmitri Bartenevi, Dmitri Savinovi ja Andrei Lunevi. Meestele esitati süüdistus inimröövis ja merepiraatluses.

Rahvusvahelises meedias laia kajastust leidnud lugu ilmutab üha uusi veidraid nüansse. „Müsteeriumi lahedamise asemel on vahistamised sasipundart vaid segasemaks ajanud – Moskva kohtu ette ilmunud kaheksa kahtlusalust ei meenuta ei kõrgetasemelist kurjategijate jõuku ega ka kahjutuid ökolooge, kes nad ise väidavad ennast olevat,“ kirjutab Briti ajaleht The Telegraph.

Üks meestest on metallitöötleja, teine on ehitaja ja kolmas usutakse olevat kalur, kelle pere on kolm aastat arvanud, et mees on uppunud. Andrei Lunevi pere rääkis ajakirjandusele, kuidas nad said šoki, kui nägid telerist, et nende pereliikmega sama nime kandev ja ka ähmaselt sarnase välimusega mees on vangina Vene sõjalennuki pardal.

„Mina nägin teda ja ema nägi teda. Ta on nüüd vanem, aga kõik sarnaneb Andreiga, ka see, et ta on kalur,“ rääkis Andrei Lunevi tädi Tatjana Atavil. „Kui me saaks teada ka sünnikuupäeva või isanime, siis oleksime päris kindlad.“
Andrei Lunev on praegu kadunud isikute andmeid koondaval veebilehel kirjas kui teadmata kadunud. „Otsitakse Andrei Vladimirovitš Lunevit. Töötas Petropavlovskis Kamtšatkal kalalaeval. Kadus laevaõnnetuse ajal 18.06.2006,“ kõlab tema kohta saidile kirja pandud info.

Lunevi perele öeldi, et mees uppus pärast tema laevaga Pelagial juhtunud õnnetust. Hiljem said nad aga teada, et Andrei võis laevalt lahkuda juba päev enne õnnetust, kuna ta läks tülli oma ülemusega. Mis temast pärast seda edasi sai – seda ei tea keegi.

Nüansid Andrei Lunevi elust ei heida siiski valgust Arctic Sea veidrale kaaperdamisloole. Väheväärtusliku puidulastiga aluse kaaperdamine Läänemerel viitab paljude analüütikute hinnangul sellele, et laeval oli peal veel ka salajane, väärtuslikum last. Kas selleks olid relvad või midagi muud, ei pruugigi kunagi välja tulla.

Laeva meeskonnaliikmed on rääkinud Vene meediale, et nad ei tohi riiklikke saladusi paljastada ja ka Vene merendusajakirjanikud ei söanda juhtumit kommenteerida.

Väidetavate piraatide endi selgitused tekitavad pigem rohkem küsimusi kui annavad vastuseid. Andrei Lunev ütles Vene riigitelevisioonis ajakirjaniku küsimustele vastates, et et ta töötas keskkonnakaitsjate grupis ja et nad palusid luba Arctic Sea pardale tõusta siis, kui nende endi alusel kütus otsa sai. Kui ajakirjanik küsis, mis on selle keskkonnakaitsjate organisatsiooni nimi, siis ta vastas: „Ma ei tea. See oli mingi eraorganisatsioon.“