20-st maailma riigist pärit 69 dollarimiljardäri, kellel on varandust kokku 427 miljardi dollari jagu, on koondunud tänavusele maailma majandusfoorumile Davosis, teatab ajakiri Forbes. Lisaks veel sadade kaupa kõige mõjukamaid ja tuntumaid poliitikuid, ärimehi ja eksperte, keda on suurfoorumile kutsutud ja kellel on ka piisavalt raha, et omapärasel „pingviinide paraadil” osaleda. Kuid sõnum, mis pühapäevani kestval foorumil Šveitsis välja öeldakse, leiab väga laia kõlapinna. Töötute ja vaeste häält Davosis ei kuule, igasugused protestijadki hoitakse piisavas kauguses, kuid miljardärid saavad anda soovitusi maailmale ja riigijuhid saavad neid soovitusi vastu võtta või tagasi lükata. Üleilmse majanduskriisi järellainetuses on ka Davosi foorumil kuulda piisavalt kriitikat.

Pangandussektori mustamine

Miljardär George Soros hoiatas Davosis, et võlakriis võib viia Euroopa Liidu lagunemiseni, sest selline mitmesse suunda kiskumine, nagu Kreeka kriis on näidanud, ei saa olla jätkusuutlik. Ja võlgade restruktureerimisega ei saa oodata 2013. aastani, nentis ta. Pangandusgigandi JPMorgan Chase & Co. juht Jamie Dimon lisas aga, et tema arvates käitus EL Kreekale ja Iirimaale päästepaketti pakkudes ainuõigel moel. Šveitsi kindlustusgigandi Zurich Financiali üks juhte Dieter Wemmer väljendas Davosis omakorda veendumust, et euroala jääb püsima. „Ma arvan, et üsna tõenäoliselt näeme mõnes piirkonnas „juukselõikust”, kuid kas see oleks ka dramaatiline? Ma ei usu seda,” vahendas Reuters Wimmeri sõnu. Eile astus Davosi foorumi ette Prantsuse president Nicolas Sarkozy, kes kinnitas, et tema ja Saksamaa kantsler Angela Merkel ei lase iialgi eurol kokku variseda.

Riigijuhtidest esines foorumi esimesel päeval ka Venemaa president Dmitri Medvedev, kes üritas hajutada kahtlusi, mida on ärimaailmas tekitanud Mihhail Hodorkovski vangipanek. Oma kõnes keskendus Medvedev siiski hoopis majandusvälisele teemale, et majandusraskustest hoolimata ei kavatse Venemaa alistuda terroristide ähvardusele. Kulisside taga üritas Vene riigifirma Rosneft samal ajal saavutada suurt tehingut Exxon Mobiliga ühiseks naftapuurimiseks Mustal merel. Oligarh Oleg Deripaska püüdis aga foorumit veenda, et Venemaal olevat isegi turvalisem äri ajada kui Indias või Lõuna-Aafrikas. USA president Barack Obama Washingtonis peetud kõne olukorrast Ühendriikides võeti Davosis vastu pigem kahtlevalt – konsultatsioonifirma Ernst & Young juht Jim Turley oli rõõmus, et ka USA võtab kriisimeetmeid tõsiselt, samal ajal kui maailma suurima reklaamifirma WPP juht Martin Sorrell kurtis, et see kõne jättis maailma ikka veel parajasse segadusse.

 Juba eespool mainitud pankur Dimon protestis Davosis, et üleilmses majanduskriisis süüdistatakse liiga ühekülgselt pankureid ja tema arvates on selline pangandussektori mustamine ülekohtune. Morgan Stanley Euroopa tegevjuht Domenico Siniscalco lisas, et pankurid teevad tõsist koostööd riigijuhtidega, et kriisist väljapääsu leida. Suure miljardäride dessandi tegi tänavu Davosi foorumile India – 17 miljardäriga. Riik üritab esitleda oma edumudelit, et majanduskasvu on võimalik saavutada ka kogu ühiskonda kaasates. Venemaalt on kohal üheksa miljardärist oligarhi, USA-st pigem vähesed – 20 suurettevõtjat, kellel on varandust enam kui 1,2 miljardit dollarit. BBC aga imestas, et tänavu pole Davosis peaaegu üldse näha jaapanlasi.

Foorumist osavõtt pole odav

•• Juba 1971. aastast korraldatav iga-aastane maailma majandusfoorum Davosis on vaid kutsutud külalistele mõeldud ettevõtmine, mis toob kohale ligi 2500 delegaati kogu maailmast. Tänavu on kohal ligi 30 riigipead ja muid mõjukamaid poliitikuid, ärimehi foorumi ligi tuhandest liikmesfirmast, eksperdirühmade esindajaid, meediajuhte, samuti ärimaailmas laineid löövaid noori uustulnukaid.

•• Sellel foorumil osalemine on aga kõike muud kui odav – telekanali CNN andmetel kulub transpordile ja majutusele ühe osavõtja kohta kokku 40 000 dollarit. Ent Šveitsi riigile kaasneb foorumiga muidki kulutusi. 11 000 elanikuga asula turvalisust valvab praegu enam kui 30 000 politseinikku ja sõjaväelast, ometi plahvatas eile ühes sealses hotellis oletatav kirjapomm. Keegi viga ei saanud.