Pealegi ei kaotanud kunagi mõjuvõimu Viktor Janukovitš, kes võitis 2004. aasta sügisel valimised, mis võltsingute tõttu tühistati. Tema Regioonide Parteil on parlamendis piisav (tegelikult lausa suurim) esindatus, loopimaks kaikaid kodaraisse kellele tahes.

Praeguseks on presidendi reiting nii madal, et vaid tema kõige lojaalsemad, vaat et pimedad poolehoidjad näevad tagasivalimise võimalust. Moskva-meelseks nimetatud Janukovitš küll juhib küsitlustes, kuid esimese vooru võitu pole ilmselt loota. Tõmošenko on pannud lootused suuresti just teises voorus ette rebimisele.

Kaikavedamine

Küllap ootab enamik ukrainlasi, et presidendivalimised teeksid lõpu viis aastat kestnud kemplemisele eelkõige Juštšenko ja Tõmošenko leeri vahel, mis on halvanud reformid ja teinud keeruliseks väiksemategi otsuste langetamise. Seda enam, et majanduskriis on Ukrainat tabanud rängalt.

Selleski osas on aga president kehvemas seisus kui peaminister. Oktoobri algul tehtud sotsiaaluuringute instituudi küsitluses süüdistas rahvas raskes sotsiaalmajanduslikus olukorras küll mõlemat, kuid mitte kaugeltki võrdselt. Küsimusele, kes vastutab, vastas ligi pool küsitletutest, et Juštšenko (47 protsenti), enam kui kaks korda vähem inimesi süüdistas Tõmošenkot (22 protsenti). 17 protsenti arvas, et parlament on vastutav.

Niisiis algas sellises olukorras sel nädalal ametlikult valimiskampaania. Tarmukamalt on pihta hakanud 48-aastane Tõmošenko, kes juba suvel tõi välja tänavaplakatid kirjaga „Nemad vaidlevad – tema töötab”, „Nemad reedavad – tema töötab” ja „Nemad blokeerivad – tema töötab”. „Tema” all peab ta silmas mõistagi iseennast. Hiljuti lisandus loosung, mida võib õige suurustlevaks pidada – „Tema töötab. Tema – see on Ukraina”.

Janukovitš (59) paneb kindlasti rõhku venekeelse elanikkonna õiguste kaitsele ja NATO-vastasusele ning manab Juštšenko võimuaastaid kui kaost.

Kes keda esimeses ja teises voorus

•• Kuigi 55-aastane president lubab rahvale oma teisel ametiajal paremat Ukrainat, toetab Viktor Juštšenkot siiski vaid kolm protsenti küsitletuist.

•• Viimased küsitlustulemused annavad Viktor Janukovitšile 27–29-protsendise ja peaminister Julia Tõmošenkole 16–19-protsendise toetuse. Tõmošenkole hakkas mõne aja eest tasapisi kandadele astuma endine parlamendi esimees Arseni Jatsenjuk, kuid praegu toetab teda kaheksa kuni üheksa protsenti küsitletutest.

•• Uuringufirma FOM-Ukraina sotsioloogid ennustasid küsitlustulemuste põhjal ka teise valimisvooru võimalikke tulemusi. Kui sinna pääsevad Janukovitš ja Tõmošenko, mis ongi kõige tõenäolisem, oleks tulemuseks 37,3 protsenti Janukovitšile ja 25,7 protsenti Tõmošenkole.

•• Ebatõenäoline duell Tõmošenko ja Jatsenjuki vahel päädiks peaministri napi võiduga – hääli vastavalt 22,2 ja 21,7 protsenti. Jatsenjuki ja Janukovitši vahel valides eelistaks 23,6 protsenti esimest ja 35,8 protsenti teist.