Raporti järgi tapeti tänavu esimesel poolaastal Afganistanis 1013 tsiviilisikut, vahendas Reuters. Võrdluseks - aasta tagasi oli tapetute hulk 818 ja 2007. aastal 684.

"Märkimisväärsed tsiviilohvrite hulgad lähikuudel on võimalikud," tõdeti raportis.

"Kõik konfliktiga seotud osapooled peaksid tsiviilisikute kaitsmiseks võtma tarvitusele meetmeid," nentis ÜRO inimõiguste peavolinik Navi Pillay.

Raporti järgi on peamiselt isevalmistatud lõhkekehi kasutavate Talibani võitlejate ja nende liitlaste arvel 59 protsenti surmajuhtumeid. Ülejäänud hukkunud tsiviilisikud on aga eelkõige Afganistani valitsuse ja rahvusvaheliste jõudude õhurünnakute tulemus.

"Nii valitsusvastased elemendid kui valitsust toetavad jõud on vastutavad üha suureneva ohvrite hulga pärast tsiviilelanike seas," seisis ÜRO raportis.

Koalitsioonijõud ründavad tsiviilelanike alasid

Raporti järgi on Afganistani üksused ja koalitsioonijõud hakanud üha enam ründama tsiviilelanikega asutatud alasid, tappes lahingutes jalgu jäänud inimesi, rüüstates elumaju ja hävitades infrastruktuuri.

Raportis käsitletud hukkunute arv on saadud tunnistajatelt kogutud vihjetest, samuti sõjaväelastelt ja kohalikelt ametnikelt saadud hinnangutest. Tulemuse saamiseks on kasutatud ka piirkonnas tehtud fotosid, haiglavisiitide põhjal tehtud järeldusi, meedia poolt kajastatud teateid ning muid allikaid.


Nii on raporti järgi alates selle aasta algusest tapetud valitsuse ja rahvusvahelise kontingendi poolt läbi viidud õhurünnakutes vähemalt 200 inimest. Seejuures hukkus ainuüksi mais 81 tsiviilisikut, neist 63 ühes õhurünnakus.

Juuli oli USA ja Briti sõduritele raske

Eile hukkus Afganistanis veel kaks USA sõdurit, teatas Reuters. Seega on sel kuul saanud Afganistanis surma 41 USA sõdurit, mis on suurim arv langenud Ühendriikide sõdureid alates 2001. aastast, mil algas Afganistani operatsioon.

Brittide jaoks on sõjaliselt olnud tegu aga viimase 30 aasta halvima kuuga. Juulis kaotasid britid langenutena 22 sõjaväelast ehk rohkem, kui neid on langenud Iraagis.

Langenud sõjaväelaste hulk kasvas pärast 2. juulil Helmandi provintsis alanud suuroperatsiooni, mille eesmärgiks on turvata Afganistani presidendivalimisi ja hävitada Talibani peamine sissetulekuallikas – moonipõllud. Juulis on Afganistanis kokku elu kaotanud 71 ISAF-i sõjaväelast.

Tsiviilisikute hukkumine vihastab mitte ainult Afganistani elanikke, vaid pingestab ka USA ja Afganistani valitsuste vahelisi suhteid. Afganistanis teenib kokku 101 000 välisriikide sõjaväelast, neist 62 000 on pärit USA-st.