USA ja Jaapan ootasid erakorraliselt istungilt jõulist vastust Põhja-Koreale, kuna mõlemad riigid on raketikatsetuse kuulutanud ÜRO julgeolekunõukogu 2006. aasta resolutsiooni rikkuvaks, kirjutas BBC.

USA saadik ÜRO-s Susan Rice ütles, et Pyongyang on selgelt rikkunud resolutsiooni, mille 17. ja 18. punkt keelavad Põhja-Koreal ballistiliste rakettide igasuguse kasutamise.

Hiina ja Venemaa kutsusid samas üles kõiki riike hoiduma tegevusest, mis võiks suhteid Põhja-Koreaga veelgi pingestada. Hiina saadik ÜRO-s Zhang Yesui rõhutas, et iga samm, mille organisatsioon teeb, peab olema ettevaatlik ja proportsionaalne.

BBC korrespondendi hinnangul ei jõutud ÜRO erakorralisel istungil selgele seisukohale, kas Põhja-Korea ikkagi rikkus raketikatsetusega resolutsiooni või mitte, rääkimata sellest, kas ja kuidas tuleks Põhja-Koread tema tegevuse eest karistada.

Põhja-Korea ametlike allikate järgi saadeti raketiga orbiidile satelliit, kuid naaberriigid peavad seda kaugmaaraketiks, mida võib tarvidusel nende vastu sõjaliselt tarvitada.