Kokku sai haavata 18 inimest, kes olid tulnud kuulama oma esindajat USA kongressis, 2007. aastast alates selles ametis olnud demokraat Gabrielle Giffordsit. Viis inimest hukkus sündmuspaigal, kuues hiljem haiglas, Giffords oli eile õhtul kriitilises seisundis, kuid arstid olid tema pääsemise suhtes ettevaatlikult optimistlikud. Küll tuli talle kuuli eemaldamiseks teha ajuoperatsioon.

Pelosi liitlane

Rünnaku motiiviks paistis olevat kindla sihtmärgita viha poliitika kui „ajuloputuse” vastu. Ründajaks oli probleemse minevikuga Jared Loughner, kellel ohvritega isiklikku kontakti ei paista olevat. Oma Youtube’i pandud videotes väitis ennast Loughnerina esitlenud mees, et tema olevat leiutanud uue rahaühiku, et seista vastu „meelsuskontrolli ja ajuloputuse meetoditele”. Kolm aastat tagasi oli ta viibinud narkovõõrutusravil ja 2008. aastal keeldus USA armee Loughnerit värbamast.

Ründaja oli jätnud internetti Myspace’i veergudele hüvastijätukirja. Tucsoni kohaliku Safeway supermarketi ees peetud rahvakogunemisel võttis ta aga suuna just Giffordsile, mis ei jätnud kahtlustki, et sihtmärk oli planeeritud. Küll on politseil alust oletada, et ta ei saabunud sündmuskohale üksi. Tulistaja jõuti relvituks teha kohalolijate jõududega ja ta viibib nüüd politsei valve all. Tema võimalikke kaasosalisi eile veel otsiti.

63-aastane Arizona ringkonnakohtunik John Roll, kes kohapeal surma sai, jäi kuulide ette nähtavasti juhuslikult. Roll jõudis olla kohtunikuks 20 aastat, ametisse nimetas ta muide 1991. aastal president George Bush seenior senaator John McCaini ettepanekul. Rahvakogunemisel oli ta lihtsalt peatunud, et Giffordsit tervitama minna.

Peale Rolli ja Giffordsi 30-aastase nõuniku Gabe Zimmermani said surma juhuslikult sündmuspaigal olnud kolm 70. eluaastates inimest ja üks üheksa-aastane tüdruk. Tunnistajate kinnitusel tulistas Lougner pärast Giffordsi tabamist edasi huupi, relvaks oli pikendatud salvega poolautomaatpüstol.

Põhjust, miks just 40-aastane Giffords rünnaku ohvriks langes, on esialgu raske oletada. Ta pole Kapitooliumil kerkinud just kõige silmapaistvamate poliitikute hulka, poliitikasse tuli ta aga autorehvifirma El Campo Tire Warehouses juhi kohalt, firma asutas ta vanaisa.

Giffordsi abikaasa Mark E. Kelly on astronaudina juba kolm korda kosmoses käinud ja peaks komandörina juhtima aprillis eelviimast NASA kosmosesüstiku Endeavour lendu.

Kapitooliumil on Giffords kuulunud senise spiikri Nancy Pelosi mõttekaaslaste hulka, mistõttu ta sattus detsembris 12 demokraadist kongresmeni hulka, kelle vastu käivitati nende valimisringkonnas valimisjärgne reklaamikampaania.

Varasema presidendi George W. Bushi nõuniku Karl Rove’i juhitav lobirühm Grossroads GPS kulutas sellele raadiokampaaniale 400 000 dollarit, et mõjutada 12 valimisringkonna demokraate toetama Bushi-aegsete maksukärbete jätkumist. „Ta on taaaagaaaasiiii. Nancy Pelosi üritab jälle tõsta makse, ajal kui meie riik on raskustes,” teatas 60-sekundiline raadioklipp, mida lasti eetrisse kohalikes raadiojaamades, suunates pisut ebatervet tähelepanu ka Giffordsile.

Vähem poliitilist vihkamist

Kaks kongresmeni

40 aasta jooksul

•• Kuuekümnendate aastate tagasitulekut Ameerika Ühendriikides ei tasu veel oletada, sest pärast senaator Robert Kennedy ning inimõiguslase Martin Luther Kingi tapmist 1968. aastal on poliitilist vägivalda oluliselt vähemaks jäänud.

•• Viimase poole sajandi jooksul on küll tapetud üks (John F. Kennedy) ja tulistatud kahte presidenti (Gerald Ford ja Ronald Reagan). 1972. aastal haavati rängalt Alabama kuberneri George Wallace’it, kes jäi rünnakust halvatuks.

•• Kongresmenidest on surma saanud vaid kaks. Esindajatekoja liige Leo Ryan läks 1978. aastal Guyanasse nn Jonestowni massimõrva ennetama, kuid langes ka ise selle ohvriks. Tema kolleeg Larry McDonald istus aga 1983. aastal Lõuna-Korea reisilennukis, mis kogemata N Liidu õhuruumi sattus ja seal alla tulistati.

•• Küll pole vihkamiskuriteod kadunud, koolitulistamised on aga alati leidnud tohutut meediatähelepanu. 1995. aastal panid kaks kohalikku terroristi pommi Oklahoma City valitsushoonesse, tappes 168 inimest.