Ametivõimude kinnitusel on pantvangist päästetud laevakapten hea tervise juures ning ta pole vigastatud, vahendavad CNN ja BBC.

Ametlikel andmetel tapeti päästeoperatsioonil neljast piraadist kolm. Üks, kes ellu jäi, viibis tulevahetuse hetkel parasjagu ameeriklaste mereväe laeval läbirääkimistel ning ta võeti seal vahi alla.

Kapten Phillips aga hüppas hetkel, mil tulistamine algas kärmelt üle päästeparve parda vette. Kuna kõik käis nii kiiresti, olid piraadid enne maha lastud, kui nad jõudsid pantvangi kinni püüda.

Phillipsi võttis enda pardale Somaalia lähistel piraate jälitanud mereväe laev USS Bainbridge.

Laevameeskond peab kaptenit kangelaseks, sest ta pakkus ennast vabatahtlikult piraatidele pantvangiks, et päästa ülejäänud laeva meeskond.

Kaubalaeva Maersk Alabama ründasid piraadid selle nädala kolmapäeva hommikul. Mõni aeg hiljem võtsid mereröövlid kaasa aluse kapteni ning sõitsid päästepaadiga umbes 30-45 kilomeetri kaugusele Somaalia rannikust.

Piraatide juht hoiatas USA mereväge katse eest jõuga kaubalaeva kapten vabastada.

Eile lähenes väiksem USA mereväe alus päästepaadile, kuid püstolite ning Kalašnikovi automaatidega varustatud piraadid avasid ameeriklaste suunas tule, mis peale viimased otsustasid tagasi pöörduda.