Hiina ametlik meedia on aga täis USA-vastast retoorikat ja avaldab pilte Hainani sõjaväebaasis seisvast Ühendriikide luurelennukist.

Lennuk põrkas pühapäeval õhus kokku Hiina hävitaja F-8-ga ja oli sunnitud tegema Hiina lõunasaarel hädamaandumise.

Alles teisipäeval lubati Ühendriikide diplomaadid esimest korda meeskonnaga kohtuma.

Ühe diplomaadi sõnul tehakse katset korraldada Haikous paikneva Hainani provintsivalitsuse kaudu veel teinegi kohtumine.

Pekingis saabusid USA saatkonna ette kolm meeleavaldajat Hiina lipuga. Teadaolevalt on see esimene protestidemonstratsioon pärast kokkupõrget.

Kaks meest ja naine, tunnistajate sõnul tudengid, pidas USA saadiku residentsi lähedal kinni Hiina sõjaväepolitsei ja nad lahkusid rahulikult sündmuspaigalt.

Lennukiskandaalist hoolimata andis Hiina president Jiang Zemin mõista, et elu läheb tavalist rada ja sõitis riigivisiidile Lõuna-Ameerikasse.

Ärasõidu eel kordas ta nõudmist, et USA vabandaks kokkupõrke pärast, milles Hiina kaotas hävitaja ja selle piloodi.

"Ameerika Ühendriigid peaks selle vahejuhtumi pärast Hiina ees vabandama ja võtma enda peale vastutuse tagajärgede eest," tsiteeris presidendi sõnu uudisteagentuur Xinhua.

USA on vabandamise välistanud, viidates esmakordselt lennuki meeskonnaliikmetele kui Hiina võimude poolt vahistatutele.

"Ma olen kuulnud vabanduse nõudeid. Aga meil ei ole millegi pärast vabandada. Meil oli hädaolukord," ütles välisminister Colin Powell.

President George W. Bush nõudis meeskonna ja lennuki vabastamist ning hoiatas, et kaalul on USA-Hiina suhted.

Ühendriikide diplomaatilised allikad Hiinas ütlesid, et hiina päritolu naisteadlane Gao Zhan võeti ametlikult vahi alla süüdistatuna välismaa luureagentuurilt raha vastuvõtmises ja Hiinas spioneerimises.

Pekingi võimud arreteerisid USA alalise elaniku, Washingtoni Ameerika Ülikooli sotsioloogi Gao 11. veebruaril. Teadlane uuris Hiinas ja Taiwanis naisküsimusi.

Tema abikaasa lükkas spionaaþisüüdistuse kui alusetu tagasi.

"Gao Zhani ametlik vahistamine on otseses seoses USA ja Hiina vaheliste pingete süvenemisega," ütles USA rühmituse Inimõigused Hiinas liige Liu Qing ja lisas, et Peking kasutab arreteerituid sageli diplomaatilise kauplemise vahendina.

USA suursaadik Joseph Prueher on pettunud, et Hiina ametnikega ei ole võimalik normaalselt suhelda. "Põhiprobleem on praegu see, et Hiina ametnikud, kellega me tavaliselt igapäevaseid asju ajame, vaikivad," ütles ta telekanali ABC saatele Nightline.

"Me avaldame üsna kõvasti survet, et saada hiinlased vähemalt rääkima ja alustama dialoogi, mitte seda praegusel üsnagi kriitilisel perioodil sulgema," lisas ta.

Haikous luurelennuki meeskonnaga kohtunud USA diplomaatide sõnul on meeskonnaliikmed elus ja terved.

USA Guangzhou konsulaadi avalike suhete juht Mark Canning ütles aga, et ta ei tea, kus 21 meest ja kolme naist hoitakse.

Canning ja teised kaks Ühendriikide diplomaati läksid kolmapäeval luurelennuki EP-3 meeskonnaliikmetele rõivaid ja tualetitarbeid ostma.

"Nad ei eeldanud pühapäeval, et peavad tänaseni samades riietes olema," seletas Canning.

Peking ei ole andnud lootust, et ameeriklased niipea vabastatakse, selle asemel nõutakse jätkuvalt vabandust kokkupõrgete eest.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Zhu Bangzao sidus vabanduse otseselt meeskonnaliikmete vabastamisega.

"USA poole esiaseks ülesandeks ei ole mitte ühe ja teise asja nõudmine, vaid juhtumi üle järele mõtlemine ja Hiina poole ees vabandamine," ütles Zhu teisipäeval ajakirjanikele.

Prueher kinnitas, et Washington ei võta süüd enda peale ja lisas, et Hiina ametnikud on salajase lennukiga põhjalikult tutvunud, kuigi USA käskis neil lennukit mitte puutuda. Luurelennukis kolavaid hiinlasi näitas ka satelliidipilt.

Hiina õigustas end teatega, et uurib vahejuhtumit ja tal on täielik õigus maandumisloata tema õhuruumi tunginud lennuk üle vaadata.

Reuters - Baltic News Service