Biden’i sõnul lubab USA, et kõik Poolat puudutavad otsused kooskõlastatakse Varssaviga, see hõlmab ka Washingtoni läbirääkimistel Moskvaga arutlusel olevaid teemasid, vahendas Earth Times. Iiri päritolu Biden tänas ka Poolat selle eest, et tänu USA-s elavate poolakate häältele pääses ta 1972. aastal senatisse.
"Mitte midagi, mis teid puudutab, ei langetata ilma teiega kooskõlastamata," kuulutas Biden.
Samas õigustas USA riigitegelane raketikilbi komponentide paigutamisest loobumist ja kinnitas, et arendatav raketitõrjesüsteem on palju efektiivsem, kuna see hõlmab tõhusamat tehnoloogiat.
Poola peaminister Donald Tusk teatas, et Varssavi on valmis ühinema arendatava raketitõrjesüsteemiga.
"Poola leiab, et uus raketitõrjeprojekt on väga huvitav ja tähtis ning me oleme valmis selles osalema," rääkis Tusk.
USA eelmine president George W. Bush soovis võimaliku Iraani raketirünnaku kaitseks paigutada Poolasse ja Tšehhisse raketitõrjekilbi komponente. Tema järeltulija Barack Obama teatas 17. novembril, et USA loobub oma varasemast kavatsusest, pälvides nii Kremli poolehoiu, kuna Venemaa oli USA plaanidele Ida-Euroopas vastu, pidades seda sekkumiseks oma mõjusfääri.
Biden rõhutas, et raketitõrjekilbist loobumisel paranesid USA-Vene suhted, mida Obama asus ametisseasumisel püüdlema. Kahe riigi suhete paranemine tuleb Biden’i sõnul aga kasuks Euroopa julgeolekule, kuna selle raames on kavas vähendada tuumarelvastust, aidata stabiliseerida olukorda Afganistanis ja pärssida Iraani tuumaprogrammi. Just Iraani tuumaprogrammiga seoses kavatseb USA paigutada Euroopasse, kaasa arvatud Poolasse, uue raketitõrje süsteemi komponente püüdurrakette SM-3.