Islamistliku äärmusrühmituse Talibani Pakistani haru on Viimasel ajal riigi rahutus loodeprovintsis oma mõjujõudu kasvatanud ning Pakistani sõjavägi on oma endise liitlase Talibaniga pidanud isegi rindesõda pidama.

Pakistani Talibani juhid on kogunenud Lõuna-Waziristani, et valida juhile järglane, teatasid BBC-le kohalikud allikad. Seaduse järgi otse Pakistani föderaalvalitsusele alluv Waziristan, mis tegelikut kipub olema pigem Talibani kontrolli all, on piirkond, kus elavad etnilised puštud, kes moodustavad ka üle piiri Afganistanis toimivas Talibanis harus põhilise osa.

Associated Pressile kinnitas Mehsudi surma täna tema abi Kafayat Ullah. Varem räägiti USA raketirünnakuga seoses ainult Mehsudi naise surmast.

Ent riik ootab veel "kinnitust kohapealt", et Mehsud tõesti surnud on, ütles Pakistani välisminister Shah Mahmood Quresh.

Pakistani Talibani järgmiseks juhiks on pakutud Hakimullah Mehsudi, kes oli lahkunud juhi asetäitja ja juhib Talibani tegevust mitmes piirkonnas – Orakzais, Kurramis ja NATO vägede varustusteele jäävas Khyberis. Teised kaks kandidaati on Azmatullah Mehsud, kes on juhtinud Talibani sõda Pakistani sõjaväe vastu Waziristanis, ning mufti Wali-ur-Rehman, keda tapetud juht oleks oma järeltulijana ise näha tahtnud.