„Venemaa sõda Gruusiaga ning surve Ukrainale ja Baltikumile on olnud väga murettekitav. USA-l on strateegiline huvi hoida ära Venemaa või mõne muu jõu domineerimine Euroopa, Aasia ning Lähis-Ida äärealadel, toetades sealjuures tugevalt sealsete riikide iseseisvust ning suverräänsust. Samas on Venemaal sealses piirkonnas legitiimsed huvid,“ seisis kõnealuses raportis.

Londonis toimunud kohtumise järel avaldasid nii USA president Barack Obama kui Venemaa president Dmitri Medvedev lootust, et riikide vahel on tõepoolest algamas uus dialoog.

Harvardi ülikooli teaduse- ja rahvusvaheliste suhete keskuse direktor Graham Allison meenutas New Yorgi välissuhete nõukogus toimunud arutelul hiljutist kohtumist Venemaa presidendiga, vahendasid ERR-i Uudised ETV saadet "Välisilm".

"Medvedev ütles lausa kahel korral, et kõige vähem tunneb ta puudust loengutest, mida USA endine välisminister Condoleezza Rice talle pidas," rääkis Allison. "Venemaa leiab, et viimastel aastatel oli USA peamine eesmärk nende elu üha raskemaks muuta. Igaüks peale Bushi on nende jaoks nüüd hea uudis."

Harvardi professor, üks USA juhtivaid analüütikuid tuumapoliitika alal Graham Allison kuulus Ühendriikides juba enne mulluseid valimisi moodustatud suurparteidest sõltumatusse komisjoni, mis seadis endale ülesandeks leida lahendusi USA ja Venemaa suhete parandamiseks. Ameerikas on selliste valitsusele nõuandvate kogude moodustamine üsna tavaline.

Raportiga on võimalik tutvuda siin.