USA ja Vene kosmoseagentuuride töötajad jahivad taevalaotuses sadu kahest satelliidist järele jäänud tükke, mis paiskusid laiali nende kokkupõrkes teisipäeva õhtul. Kinnitus teadaolevalt enneolematust intsidendist tuli enam kui ööpäev hiljem.

„Usume, et see on esimene kord, mil kaks satelliiti on orbiidil kokku põrganud,” ütles Reutersile kolonel Les Kodlick USA strateegilisest väejuhatusest. Teineteise leidsid kosmoses fataalselt sidesüsteemi Iridium satelliit ja aastate eest töö lõpetanud Vene satelliit Kosmos-2251, millel on sõjaline otstarve. Võimalikke probleeme tekitavad eelkõige laiali paiskunud tükid, mistõttu tuleb võib-olla muuta mõne teise satelliidi trajektoori. „See on väga tähtis orbiit paljude satelliitide jaoks,” tõdes Kodlick.

Kokkupõrge toimus 780 kilomeetri kõrgusel, kus tiirlevad ilmavaatlus-, side- ja teadussatelliidid. USA kosmosekontrolli keskus jälgib nüüd umbes 500–600 tehiskaaslasest jäänud tükki, millest osa on väiksemad kui kümmekond sentimeetrit. Vastav Vene ametkond teatas samuti, et jälgimise all on tükid, mis olevat paiskunud laiali 500–1300 kilomeetri kõrgusel maapinnast.

Oht kosmosejaamale

Prioriteetne on rahvusvahelise kosmosejaama turvalisuse tagamine. Õnneks paikneb see oluliselt madalamal, ligikaudu 350 kilomeetrit maapinnast. Ometi piisab väga väikesest tükist, kahjustamaks kaheksa kilomeetrit sekundis kihutavat kosmosejaama, kus praegu on kaks USA ja üks Vene astronaut. Jaama orbiiti on võimalik muuta, NASA esindaja sõnul on seda kosmoseprahi vältimiseks tehtud kaheksa korda.

Intsident tõmbas tähelepanu nn kosmoseprahi ja satelliitliikluse turvalisuse probleemile. Taevas tiirleb üle tuhande tegutseva satelliidi, üldse on üles lennutatud enam kui kuus ja pool tuhat suuremat või väiksemat tehiskaaslast.

Peale selle on kosmoses veel mitmesugust prahti, sealhulgas kanderakettide osasid, kokku ligi 18 000 tükki, mida USA strateegiline väejuhatus jälgib.