USA rahvusvaheline arenguagentuur USAID otsustas osta edaspidi kondoome Lõuna-Koreast ja Hiinast, kuna need on Ameerikas valmistatutest odavamad, kirjutas Ekspressjob.

USAID jagab vaestes riikides üle maailma laiali miljardeid preservatiive, kuid on seni järginud loosungit "Buy American" - "Ostke Ameerika kaupa". Hiljuti USA Kongressis vastu võetud eelnõu aga ei sea enam kondoomiostudele selliseid piiranguid.

Arenguabi agentuuri esindaja sõnul kaob küll 300 töökohta, ent kui USA preservatiivid maksavad 5 senti tükk, siis välismaised kõigest 2 senti.

USAIDi senine tarnija, Alabama kompanii Alatech, avaldas otsuse vastu protesti, ent valitsus leidis, et protsetiks puudub juriidiline alus.

Kondoomitehase töölised pole tellimuste kasumise üle just õnnelikud. "Ka meie maksame makse ja kui nii palju abiraha kulutatakse töökohtade säilitamisele, võiks ka meie töökohad Ameerikas alles jätta," kommenteeris Fannie Thomas, kes on töötanud Alatechi heaks 40 aastat.

"Ma olen teinud kondoome 20 aastat," lausus Cindy Robinson, kes teenib Alatechis 9,5 dollarit tunnis. "Ma saan aru, miks leping välismaale läheb, ent valitsus peaks ostma kõigepealt siiski Ameerika kaupa."