Läti soovib kehtestada keeleoskuse atesteerimise nõuded ning pikendada 25 korda nimekirja ametitest, milles töötajail peab ka erasektoris olema keeleoskustunnistus, kirjutas Ekspressjob.

Justiitsminister Gaidis Berzinši sõnul uuris riigikeelekeskus olukorda kuues ettevõttes Ventspilsis, Riias ja Valmieras. Selgus, et keeletunnistust vajab neis 600 töötajat - 10 protsenti kogu personalist. Kui samad vahekorrad kehtivad kogu Läti majanduses, siis vajab keeletunnistust ligi 70 000 inimest.

Paraku on Läti riikliku eksamikeskuse läbilaskevõime 5895 inimest aastas. Sellise tempoga kuluks uute keelenõuete realiseerimisele 12 aastat. Praktikas tähendaks see vene tööliste massilist vallandamist ning asendamist lätlastest ametnikega, kes koondatakse riigiaparaadist, usub peamiselt venekeelse valijaskonnaga erakond ZaPTŠEL (Inimõiguste Eest Ühtses Lätis).

Erakond on juba teavitanud olukorrast mitmesuguseid ÜRO, Euroopa Nõukogu ja OSCE asutusi, samuti parempoolsesse erakonda Jaunais Laiks (Uus Aeg) peaministrikandidaati Valdis Dombrovskist. Hoolimata Dombrovskise väljendatud soovist valitseda laiapõhjalise koalitsiooni toel pole ZaPTŠELil lootust valitsusse pääseda, kuna suurem osa erakondi on koostöö nendega välistanud.