Uppsala ülikooli poolt igal aastal läbi viidava uuringu kohaselt on etniliselt mitmekesisesse ühiskonda vaenulikult suhtuvate rootslaste arv võrreldes 2005. aastaga märkimisväärselt kasvanud, vahendas The Local Dagens Nyheterit.

„Äärmiselt negatiivne suhtumine rahvusvähemustesse näitab kasvutrendi ning me näeme siin võimalikku seost samalaadsete protsessidega kogu Euroopas. Vaenulikult pole meelestatud mitte ainult vanemad, vaid ka nooremad inimesed,“ rääkis Uppsala ülikooli sotsioloogiaprofessor Orlando Mella.

Ta lisas, et hoolimata uuringu tulemusest, on rootslased võrreldes teiste Euroopa rahvastega ühiskonna etnilise mitmekesisuse suhtes üsnagi positiivselt meelestatud.

Uuringust selgus, et 5,7 protsenti Rootsi rahvastikust on etniliselt mitmekesise ühiskonna suhtes äärmiselt vaenulikult meelestatud. Kolm aastat tagasi moodustasid sellise suhtumisega inimesed 3,8 protsenti Rootsi kodanikkonnast.

Sotsiaalseadlastele tuli üllatusena asjaolu, et Rootsi naiste seas oli vaenulik suhtumine etniliselt mitmekesise ühiskonna suhtes võrreldes 2005. aastaga kasvanud ligi poole võrra: 2,3 protsendilt 4,1 protsendini.

„Meie jaoks oli see üllatav, et naiste suhtumine mitmekesisesse ühiskonda on muutunud nii palju negatiivsemaks. Rootsi naised on selles küsimuses siiani olnud üsna positiivselt meelestatud,“ rääkis Mella.