Hyogo ja Osaka prefektuuris on kinnitatud 40 uue gripi juhtu, 37 nakatunut on keskkooliõpilased, ütles Reutersile Jaapani tervishoiuministeeriumi ametnik Keiichiro Suemasa. Paljud nakatunud – tervishoiuministeeriumi andmetel 24 nakatunut – ei ole välismaal käinud.

570 kooli Jaapani lääneosas on gripi leviku tõttu õppetöö katkestanud. Seni on viirus käitunud umbes samamoodi kui sesoonsed gripiviirused, levides kiiresti ja põhjustades tavalisi kergete nn külmetushaiguste sümptomeid.

Neli eelmist uude grippi nakatunut Jaapanis olid hiljuti välismaalt tagasi pöördunud. Seni on lõviosa uude grippi nakatunuid üle kogu maailma saanud nakkuse Põhja-Ameerikast, kus see on Mehhikos ja USAs hakanud külge vähemalt 5000 inimesele.

Uus H1N1-tüve gripp on veidi "agressiivsem" kui sesoonselt levivad gripiviirused – Mehhikos on selle kätte surnud enamasti noortele ja täisjõus inimesed, samuti on oht nakatuda igal kolmandal sellega kokku puutunud inimesel (sesoonse gripi juures on nakkuseoht umbes kolm korda väiksem). Surmaga võib WHO hinnangul lõppeda 0,4–1,4 protsenti haigusjuhtudest, kuid see hinnang on vähese registreeritud ja uuritud juhtumite arvu tõttu arvatavasti ebatäpne.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) on seni jätnud pandeemiahoiatuse viiendale tasemele kuuest võimalikust, kus see on olnud juba 29. aprillist saati. Juhul kui haigus levib mõnes muus piirkonnas peale Põhja-Ameerika, võib WHO haiguse kuulutada üleilmseks pandeemiaks (pandeemiahoiatuse kuues tase). Praegu levivad pandeemiatena üle ilma tuberkuloos, malaaria ja aids, kuid nende levik on märksa aeglasem kui gripil.

Viimane hingamisteede tõbi, mis peaaegu pandeemiaks kujunes, oli hingamisteede haigus SARS, mis novembrist 2002 juulini 2003 nakatas 8096 inimest, kellest suri 774 (suremuse protsent oli 9,6 ehk palju kõrgem kui praegu levival uuel gripil).

WHO juht: oht ei ole veel möödas

Uue H1N1-gripiviiruse levik tähendab ikka veel kriisi, millel võivad olla üleilmsed tagajärjed ja on veel vara järeldada, et oht on möödas, ütles Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) juht Margaret Chan pandeemiaohule pühendatud rahvusvahelisel kohtumisel Genfis möödunud nädalal.

Chan hoiatas, et märgid haiguse leviku pidurdumisest Põhja-Ameerikas ei tähenda, et halvim on juba möödas, viidates ebakindlusele, kas selline "ositi lohutav pilt" jääb püsima, kirjutas Reuters.

WHO juhi hinnangul säilib vajadus toota vaktsiine nii sesoonse gripi vastu kui ka uue H1N1 viiruse vastu, mis võib pandeemiana levima hakata. Ravimitööstused peaksid jätkama sesoonselt leviva ehk n-ö tavalise gripi vastaste vaktsiinide tootmist, sest see põhjustab aastas 2–3 miljoni inimese rasket haigestumist ja nõuab kuni 500 000 elu aastas.

"Liigume kahel liinil korraga, et kindlustada sesoonse vaktsiini kättesaadavust ja samal ajal kiirendada uut teadustööd, mis peaks pandeemiavastase vaktsiini välja töötama," ütles Chan, kelle kinnitusel peaks mai lõpuks valmima vaktsiinides kasutamiseks sobilik viirus.

WHO peaks peagi välja tulema oma soovitusega, milline oleks gripivaktsiinide tootmise omavaheline optimaalne suhe. Gripivaktsiine toodavad suurematest ja tuntumatest ravimitööstustest GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, Novartis ja Baxter International.